Relativistik kinematik
Relativistic kinematic
- Tez No: 367466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY BAYDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kinematik, Lorentz transformasyonları, Relativistik kinematik, Relativite, Kinematics, Lorentz transformations, Relativistic kinematics, Relativity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, Relativistik Kinematik başlığı altında; özel relativite teoremi, bu teoremin açıklandığı Lorentz uzayı ve Lorentz transformasyonları ile relativistik kinematiğin kinematik boyutu incelenmiştir. Bu tez, beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş bölümü olup relativistik kinematiğin genel bir yorumu verilmiştir. İkinci bölümde kinematiğin temel tanımları ve Cayley formülü verilmiştir. Üçüncü bölümde iki boyutlu Lorentz uzayı ve bu uzaydaki açı ve dönme kavramıyla ilgili tanım ve teoremler yer almaktadır. Dördüncü bölüm, Einstein'ın özel görecelilik kuramını ve Lorentz transformasyonlarını, ayrıca relativitede sapma ve Doppler kayması konularını kapsamaktadır. Beşinci bölümde ise Lorentz iç çarpımı ile Lorentz uzayının nasıl ve hangi koşullarda oluştuğuna açıklık getirilmiş buna ek olarak relativistik kinematiğin kinematik boyutu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, under subject of relativistic kinematics; Lorentz space in which the theory of special relativity is explained, Lorentz transformations and kinematics aspect of relativistic kinematics have been examined. This thesis is consisted of five sections. In the first section, as an introductory, there is a general explanation about kinematics. In the second section, Cayley formula and basic definitions of kinematics are given. In the third section, two dimensional Lorentz space and definitions and theories related to angle and rotation are described. In the fourth section, it is given Einstein's special theory of relativity, Lorentz transformations, aberration and Doppler effect in relativity. In fifth section, it is given Lorentz inner product with kinematics aspect of relativistic kinematics.