Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L. Em. Thell.) çeşitlerinin ilk gelişme döneminde kök ve toprak üstü aksamlarının gelişme durumu
Some properties of root and shoot of some bread wheat (Triticum aestivum L. Em. Thell.) cultivars in the first development stage
- Tez No: 367485
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, Kök ve toprak üstü aksam, Kuru kök/kuru fide oranı, Kök uzunluğu, Kök hacmi, Bread Wheat, Subsoil and aboveground components, Dry root/dry shoot rate, Root length, Root size
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma, 2013 yılında sıcaklık ve ışık bakımından kontrollü koşullarda 73 kışlık, 26 yazlık ekmeklik buğday çeşidinin ilk gelişme dönemindeki toprak altı ve toprak üstü organlarının durumunu incelemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür Araştırmada bitkiler çıkıştan 15 gün sonra sökülerek; kök uzunluğu, kök ağırlığı, fide uzunluğu, fide ağırlığı, kuru fide ağırlığı, kuru kök ağırlığı, kuru kök/kuru fide oranı ve kök hacmi belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kök uzunluğu bakımından kışlık çeşitler ile yazlık çeşitler arasında fark bulunmamıştır. Ancak diğer tüm kriterler bakımından kışlık çeşitler yazlık çeşitlere göre daha yüksek ortalamaya sahip olmuştur. Yine kök uzunluğu dışında diğer tüm kriterlerde çeşitler arasındaki farklılıklar önemli olmuştur. Karakterler arası ilişkilerden kök uzunluğu ile kuru kök/kuru fide oranı; fide uzunluğu ile kuru kök/kuru fide oranı ve kuru fide ağırlığı ile kuru kök/kuru fide oranı dışındaki tüm ilişkiler önemli bulunmuştur. Bunlarda fide ağırlığı ile kuru kök/kuru fide oranı hariç olumlu ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in controlled temperature and light condition in 2013 with the aim of analysing the attitudes of underground and aboveground organs of 73 winter and 26 spring bread wheat cultivars. The experimental design was arranged in a randomized block design with three replications. In the study, the plants were disrooted once they were 15-day-old and their root length, root weight, shoot length, shoot weight, dry shoot weight, dry root weight, dry root/dry shoot rate and root size have been determined. According to the study results, there has been found no difference between winter and spring bread wheat cultivars in terms of root length, but in terms of all of the other criteria winter types have had higher average over spring types. Beside root length, in terms of all of the other criteria, differences between the types of the wheat have been found important. It has been found out that among inter-character relations all of the relations are important except for such relations as shoot length and dry root/dry leaf rate; and dry shoot weight and dry root/dry shoot rate. Positive relations have been found except for shoot weight and dry root/dry shoot rate.