Tuzcul habitatlardan alınan toprak numunelerinden halofilik Streptomyces türlerinin izolasyonu, karakterizasyonu ve teşhisi
Isolation, characterization and identification of Streptomyces speci̇es isolated from halophilic soi̇ls
  1. Tez No: 367494
  2. Yazar: ERTUĞRUL ORHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEREM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Halofilik bakteri, Streptomyces, İzolasyon, Karakterizasyon, Nümerik taksonomi, SDS-PAGE, Halophilic bacteria, Streptomyces, Isolation, Characterization, Numeric taxonomy, SDS-PAGE
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada; farklı tuzcul habitatlardan Streptomyces bakterilerinin izolasyonu, karakterizasyonu ve teşhisi amaçlandı. Bu amaçla tuzcul lokalitelerden alınan 9 farklı toprak numunesinin fiziko-kimyasal analizleri yapıldı ve %2, 3, 5, 10 NaCI ilaveli iki selektif besi ortamı kullanılarak halofilik Streptomyces suşları izole edildi ve saflaştırıldı. Streptomyces izolatlarının degredasyon analizleri, azot ve karbon kaynağı kullanımı, kimyasal inhibitör testleri, antibiyosis ve antibiyotik duyarlılık testleri yapıldı. Saflaştırılan toplam 32 Streptomyces izolatının renk gruplandırması ve nümerik taksonomik analizleri yapıldı. Renk gruplarını temsilen seçilen 6 Streptomyces izolatının moleküler karakterizasyon çalışmaları için tüm hücre protein profilleri SDS-PAGE (Sodyum Dodesil Sülfat Poliakrilamid Jel Elektroforezi) ile belirlenerek elde edilen sonuçlar dendogram şeklinde sunuldu. Tüm test suşlarının bilgisayar yardımı ile fenetik veri içeren (IDENTAX) Bakteriyal Teşhis Programı kullanılarak teşhisleri yapıldı. Toprak numunelerinin pH?ları genelde alkali değerlerde iken nem oranları %20?nin altında olduğu belirlendi. İzolasyon petrilerindeki Streptomyces koloni sayıları 0,3x102 ile 2,5x102 kob/gr kuru toprak arasında değişti. İzolatlar 6 renk grubuna ayrıldı. Toplam 32 Streptomyces test suşundan 30?u teşhis edildi.
Özet (Çeviri)
In this study; was aimed to isolate, characterize and identificate the Streptomyces bacteries from halophilic soils. Physico-chemical analyses were done samples of 9 different soils collected from halophilic environments. Isolation and purification of Streptomyces strains were carried out using %2, 3, 5, 10 NaCI added two different selective media. Isolates of Streptomyces were done degredation analyses, using nitrogen and carbon source tests, chemical inhibitor tests, antibiosis and antibiotic sensitivity tests. The colour groupping and numeric taxonomical analyses of 32 purified Streptomyces isolates were done. The molecular characterization of 6 Streptomyces isolates selected representing colour groups were done by SDS-PAGE (Sodium Dodecil Sulfate Poliacrilamide Jell Electrophoresis) determining whole cell protein profiles and results were presented as dendogram. All test strains were identified with computer using Bacterial Identification Program (IDENTAX) containing fenetic data. The pH value of the soil samples were found to be alkali and the humidity of soil samples were found to be lower than %20. The number of Streptomyces colonies in isolation plates have changed between 0,3x102 and 2,5x102 cfu/gr dry soil. The isolates were divided into 6 colour groups. Total 30 Streptomyces test strains of 32 were identified.