Etil alkol ile deneysel oksidatif stres oluşturulan sıçanlarda ceviz içinin (Juglans regia L.) karaciğer koruyucu ve antioksidan rolünün belirlenmesi
Determination of hepatoprotective and antioxidant role of walnut (Juglans regia L.) in ethanol induced rats
- Tez No: 367493
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ceviz içi, Serum enzimleri, Antioksidan savunma sistemi, Malondialdehit, Sıçan, Walnut, Serum enzymes, Antioxidant defense system, Malondialdehyde, Rat
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, ceviz içinin etanol ile deneysel oksidatif stres oluşturulan sıçanlarda karaciğer koruyucu ve antioksidan rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. 36 adet Wistar albino cinsi sıçanlar 6 deney grubuna ayrılmıştır (kontrol, %20 etanol, %10 ceviz içi, %10 ceviz içi + %20 etanol, %5 ceviz içi ve %5 ceviz içi + %20 etanol). 50 gün muamele sonunda; ceviz içi katılımlı yemin karaciğer koruyucu ve antioksidan rolü için; karaciğer harabiyeti serum enzimlerinden aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), gamma glutamil transpeptidaz (GGT) ve laktat dehidrogenaz (LDH) enzim seviyeleri, beyin, karaciğer, eritrosit, kalp ve böbrek dokularında antioksidan savunma unsurlarından katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), glutatyon-S-transferaz (GST), glutatyon redüktaz (GR) enzim aktiviteleri ile redükte glutatyon (GSH) seviyeleri ve malondialdehit (MDA) içerikleri tespit edilerek değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; %20 etanol grubunun serum AST, ALT, GGT ve LDH enzim seviyeleri kontrol grubuna göre önemli düzeyde artarken, %10 ceviz içi + %20 etanol ve % 5 ceviz içi + %20 etanol grublarında ise bu enzimlerin seviyeleri %20 etanol grubuna göre önemli oranda azaldı. Diğer yandan; 50 gün deneysel muamele sonunda; kontrol grubu ile kıyaslandığında %20 etanol grubu beyin, dalak, kalp ve karaciğer dokularında MDA miktarı anlamlı artarken, %10 ve % 5 ceviz içi ilaveli yem grublarında ise %20 etanol grubuna göre sözkonusu dokularda istatistiki açıdan önemli düzeyde azalma olduğu görüldü. Ayrıca, etanole maruz bırakılan sıçanların farklı dokulardaki oksidatif stres sonucu antioksidan savunma sistem unsurlarının seviyelerinde dalgalanmalara neden olurken, ceviz içinin bu dalgalanmalara karşı kesin iyileştirici etkileri tespit edilememiştir. Sonuçlar gösterdi ki, ceviz içinin %20 etanolün 50 günlük süre boyunca oksidatif hasarına karşı karaciğer koruyucu ve antioksidan rolünün olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to determine the hepatoprotective and antioxidants effects of walnut against ethanol induced oxidative stres in rats. 36 Wistar albino rats were divided into six experimental groups (control, 20% ethanol, 10% walnut, 10% walnut + 20% ethanol, 5% walnut and 5% walnut + 20% ethanol). At the end of 50 days experiment, the hepatoprotective and antioxidant role of walnut supplementation feed were evaluated by measuring levels of serum liver damage enzymes, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), gamma glutamyl transpeptidase (GGT) and lactate dehydrogenase (LDH), antioxidant defense systems (ADS), such as catalaz (CAT), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px), glutathione-S-transferase (GST), glutathione reductase (GR) activities, reduced glutathione (GSH) levels and malondialdehyde (MDA) contents in the brain, kidney, spleen, erythrocytes, heart and liver tissues of rats. According to the results, while the levels of AST, ALT, GGT and LDH increased significantly in %20 ethanol group as compared to those of control, some these enzymes were decreased significantly in 10% walnut + 20% ethanol and 5% walnut + 20% ethanol groups with compared to those of %20 ethanol group. On the other hand, while MDA content increased significantly in the brain, spleen, heart and liver tissues of %20 ethanol group in comparison to those of control, the same tissues MDA contents significantly decreased in the 10% and 5% walnut suplementation groups in comparison to those of %20 ethanol group. Furthermore, while ethanol caused the fluctuate of ADS constituents as a result of oxidative stress condition in the rats, it could have not be determined exactly the healing effects of walnut against the fluctuations. These results indicate that constituents present in walnut may possess hepatoprotective effects and antioxidant role against %20 ethanol induced oxidative injury during the period of a 50-day.