Türkiye' deki iç göçü etkileyen faktörlerin panel veri analizi ile belirlenmesi
Determination of factors affecting internal migration in Turkey with panel data analysis
- Tez No: 367571
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAYE KARPAT ÇATALBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Göç, İç Göç, Panel Veri, Migration, Internal Migration, Panel Data
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
İnsanlık tarihi kadar geçmişi bulunan göç hareketleri sadece insanların yaşadıkları mekânı değiştirmesi olarak gözükse de sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi birçok sonuca neden olmaktadır. Göçün olası zararlarının azaltılması adına göçe neden olan etkenlerin öngörülmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle bu tezde Türkiye'deki iç göçün panel veri metodu ile ekonometrik modelin kurulması amaçlanmıştır. 2008-2012 yılları arasındaki veriler kullanılarak Türkiye'deki bölgeler arası iç göçün ekonometrik modeli panel veri metodu ile elde edilmiştir. Elde edilen bu model kullanılarak öngörülerde bulunmak üzere iki tane senaryo analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda insanların göç etmesi üzerindeki en önemli faktör gelir dağılımındaki adaletsizliktir. Bu sonucu senaryodan elde edilen bulgular desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Migrations which have a long past as the historyof mankind not only maket he people change their residance but also cause a good deal of social, cultural, economical and political consequences. In order to decrease the likehood of disadvantages, it is very important to be able to foresee the factors of migrations. For this reason, the present study aims to desing econometric model of internal migration in Turkey by using panel data methods. Using data from 2008 to 2012, the study makes out the econometric model of internal migration between regions in Turkey by using panel data methods. Thus, we make two scenario analyses in order to foresee the factors of migration by using this obtained model. As a result of this study, we achieved that the most imprtant factor of migtation is unfair distribution of income. This result is supported whith the findings obtaned from these scenarios.