İzmir çamaltı tuzlası mikobiyotasının belirlenmesi (Dematiaceae)
Determination of i̇zmir çamalti saltern mycobiota (Dematiaceae)
  1. Tez No: 367578
  2. Yazar: ÖZDEN ÖZGÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: hipersalin, halotolerant/halofilik mikrofungi, Dematiaceae, İzmir Çamaltı Tuzlası, hypersaline waters, halotolerant/halophilic microfungi, Dematiaceae, İzmir Çamaltı Saltern
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı İzmir Çamaltı Tuzlası su örneklerinden mikrofungus izolasyonu, sayımı, tanılanması ve Dematiaceae familyasına ait mikobiyotanın belirlenmesidir. İzmir Çamaltı Tuzlası üzerinde belirlenen 4 farklı istasyondan mevsimsel olarak toplamda 16 su örneği alınmıştır. Mikrofungus izolasyonu membran filtrasyon yöntemi ile DRBC ve DRBC10 besiyerleri kullanılarak yapılmıştır. DRBC besiyerinin kullanıldığı izolasyon petrilerinde ortalama koloni sayısı 15 kob/100ml, DRBC10 besiyerinde ise 24 kob/100ml olarak belirlenmiştir. İzole edilen mikrofunguslar klasik ve moleküler teknikler kullanılarak tanılanmıştır. Sonuç olarak 10 farklı cinse ait olmak üzere toplamda 30 farklı tür belirlenmiştir. İzole edilen ve tanılanan cinsler tür sayıları bakımından şu şekilde sıralanmaktadır: Cladosporium (10), Alternaria (5), Stemphylium (5), Chaetomium (3), Arthrinium (2), Biscogniauxia (1), Drechslera (1), Phomopsis (1), Pithomyces (1) ve Stachybotrys (1). DRBC üzerinde göreceli bollukları yüksek cinsler Cladosporium (%52), Alternaria (%35), Chaetomium (%6); DRBC10 üzerinde ise Alternaria (%50) ve Cladosporium (%47) olarak belirlenmiştir. Bu çalışma Çamaltı Tuzlası mikobiyotasının yüksek bir çeşitliliğe sahip olduğunu ve izole edilen türlerin büyük bir kısmının hipersalin çevrelerin daimi üyeleri olduğunu göstermektedir. Tuz gereksinimi açısından farklılık gösteren türlerin izolasyonunda seçici bir besiyerinin kullanılması ile başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Mikrofungusların tanılanmasında klasik yöntemlerle birlikte moleküler tekniklerin kullanımı, geleneksel yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda tamamlayıcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to isolate, enumerate, identificate and determine dematiaceous mycobiota from the İzmir Çamaltı Saltern water samples. From four stations on the Çamaltı Saltern ponds, it were taken seasonally total of 16 water samples. Microfungi isolation was performed by membrane filtration method using DRBC and DRBC10 isolation mediums. The average number of microfungi determined in water samples was 15 kob/100ml on DRBC and 24 kob/100ml on DRBC10. Microfungi isolated have been identified using classical and molecular techniques. Consequently a total of 30 different species determined belonging to 10 different genera. Isolated and identified genera in the form are listed: Cladosporium (10), Alternaria (5), Stemphylium (5), Chaetomium (3), Arthrinium (2), Biscogniauxia (1), Drechslera (1), Phomopsis (1), Pithomyces (1) ve Stachybotrys (1). The relative abundance of these genera were obtained Cladosporium (%52), Alternaria (%35), Chaetomium (%6) on DRBC, Alternaria (%50) and Cladosporium (%47) on DRBC10. This study indicate that mycobiota of the Çamaltı Saltern has a high diversity and most of the isolated species are inhabitants of hypersaline environments. Successful results are obtained by using a selective medium on the isolation of the species that have different salt requirements. Using molecular techniques as well as conventional techniques for identification of microfungi has been complemental when the conventional techniques are inadequate.