İzmir Çamaltı tuzlası mikobiyotasının belirlenmesi (Moniliaceae ve Teleomorfları)
Determination of İzmir Çamalti saltern mycobiota (Moniliaceae and Teleomorphs)
  1. Tez No: 367574
  2. Yazar: EMİNE İRDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Çamaltı Tuzlası, mikrofungus, hipersalin, halotolerant, halofilik, Çamaltı Saltern, microfungi, hypersaline, halotolerant, halophilic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı İzmir Çamaltı Tuzlası su örneklerinden mikrofungus izolasyonu, sayımı, tanılanması ve Moniliaceae familyasına ve teleomorflarına ait mikobiyotanın belirlenmesidir. Çamaltı Tuzlasında belirlenen 4 farklı istasyondan mevsimsel olarak toplamda 16 su örneği alınmıştır. Mikrofungus izolasyonunda membran filtrasyon tekniği kullanılmıştır. İzolasyon besiyeri olarak DRBC ve DRBC10 kullanılmıştır. Su örneklerinden izole edilen ortalama mikrofungus sayısı DRBC'de 14 kob/100ml, DRBC10'da ise 28 kob/100ml olarak belirlenmiştir. İzole edilen mikrofunguslar klasik ve moleküler teknikler kullanılarak 7 farklı cinse ait; Penicillium (16), Aspergillus (11), Trichoderma (2), Fusarium (2), Eurotium (2), Emericella (1), Acremonium (1) olmak üzere 35 farklı tür tanılanmıştır. Bu cinslerin DRBC besiyeri üzerindeki sayım sonuçlarına göre göreceli bollukları Penicillium %47, Aspergillus %42, Trichoderma ve Fusarium %4 olarak, DRBC10 besiyeri üzerindeki sayım sonuçlarına göre göreceli bollukları ise Penicillium %49, Aspergillus %35 ve Eurotium %15 olarak saptanmıştır. Bu çalışma Çamaltı Tuzlası mikobiyotasının yüksek bir çeşitliliğe sahip olduğunu ve izole edilen türlerin büyük bir kısmının tuzlu çevrelerin daimi üyeleri olduğunu göstermektedir. Tuz gereksinimi açısından farklılık gösteren türlerin izolasyonunda DRBC ve DRBC10 besiyerlerinin kullanılması ile başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Mikrofungus tanılanmasında klasik yöntemlerle birlikte moleküler tekniklerin kullanılması klasik yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda tamamlayıcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to isolate, enumerate and identificate microfungi (Moniliaceae family and their teleomorph) from the Çamaltı Saltern water samples. From four stations in the Çamaltı Saltern ponds, it were taken seasonally total of 16 water samples. Microfungi isolation was performed by membrane filtration method. DRBC and DRBC10 were used as isolation mediums. The average number of microfungi in water samples was 14 kob/100 ml by DRBC and 28 kob/100 ml by DRBC10. Microfungi isolated have been identified using classical and molecular techniques, a total of 35 species belonging to 7 genera. Genera isolated from Çamaltı Saltern water samples: Penicillium (16), Aspergillus (11), Trichoderma (2), Fusarium (2), Eurotium (2), Emericella (1), Acremonium (1) in the form are listed. The relative abundance of these genera obtained in DRBC is Penicillium %47, Aspergillus %42, Trichoderma and Fusarium %4 and DRBC10 is Penicillium %49, Aspergillus %35 and Eurotium %15. This study notes that Çamaltı Saltern waters mycobiota has a high diversity and most of the isolated species are inhabitants of hypersaline environments. Succesfull results are obtained by using DRBC and DRBC10 on the isolation of the species that have different salt requirements. Using molecular techniques as well as classical techniques for idenfication of microfungus has been complemental when the classical techniques are inadequate.