Karboksilik asit türevleri ve polimerlerinin antifrizlerde inhibitör olarak kullanılabilirliğinin incelenmesi
The investigation of the usability of the carboxylic acid derivatives and their polimers in antifreezes as inhibitor
  1. Tez No: 367729
  2. Yazar: ESRA ERGİN PEKMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnhibitör etkiliği, Jel geçirgenlik kromatografisi (GPC), Metal iyonu bağlama kapasitesi, The inhibitor effectiveness, Gel permeation chromatography (GPC), Metal ion binding capacity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tez kapsamında, Yüksek metal iyonu bağlama kapasitesi ve korozyon inhibitörleri olarak kullanılabilir niteliklere sahip polikarboksilik asit polimerleri sentezlenmiştir. Jel geçirgenlik kromatografisi (GPC) kullanılarak polimerlerin molekül ağırlıkları belirlenmiş ve IR, erime noktası tayini ile karakterize edilmiştir. Polimerlerin (Fe3+, Co2+, Cu2+ ve Ni2+) iyonlarını tutma kapasitesi“hamphshire”testine göre yapılmıştır. Sentezlenen polimerlerin ve sodyum benzoatın İnhibitör etkinliği 0,1 M hidroklorik asit çözeltisi ve 0,1 M sodyum hidroksit çözelti ortamında incelenmiştir. Elektrokimyasal İmpedans Spektroskopisi (EIS) tekniği ile deneyler açık devre potansiyelinde, 105-10-3 Hz frekans aralığında 5 mV genlik uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler Nyquist, Bode ve Faz Açısı diyagramları şeklinde gösterilmiş ve polimerlerin polarizasyon direncileri piyasada inhibitör olarak kullanılan sodyum benzoatla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Scope of the thesis, polymers of polycarboxylic acids which not only have high metal ion binding capacity but also used as inhibitör in corrosion were synthesized. Molecular weight of the polymers was determined by using Gel permeation chromatography (GPC). With detecting of melting point and IR are characterized. Fe3+, Co2+, Cu2+ and Ni2+ ions holding capacity of polymers“hamphshir”according to the test was made. The inhibitor effectiveness of the polymers synthesized and sodium benzoate was investigated in the environment of 0.1 M hydrochloric acid solution. Experiments, by using Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS) the technique, were performed 105-10-3 Hz frequency range by applying a 5 mV amplitude in the open circuit potential. The resulting data Nyquist, Bode and Phase angle on diagrams was shown and polarization resistances of the polymers are compared with sodium benzoate used as inhibitors in the market.