Tuhfetü'l-Erîbi'n-Nâfi'a Li'r-Rûhânî Ve't-Tabîb (Sentaks incelemesi-metin-sözlük)
Tuhfetü'l-Erîbi̇'n-Nâfi̇'a Li̇'r-Rûhânî Ve't-Tabîb (Syntax revi̇ew-text-di̇cti̇onary)
- Tez No: 367786
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TOKATLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tuhfetü'l-Erîbi'n-Nâfi'a li'r-Rûhânî ve't-Tabîb, Söz Dizimi, Osmanlı Türkçesi, Tıp Dili, Hezârfen Hüseyin Efendi, Tuhfetü'l-Erîbi'n-Nâfi'a li'r-Rûhânî ve't-Tabîb, Syntax, Ottoman Turkish, Medical Language, Hezârfen Hüseyin Efendi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1120
Özet
Tuhfetü'l-Erîbi'n-Nâfi'a li'r-Rûhânî ve't-Tabîb (Sentaks İncelemesi-Metin-Sözlük) adlı bu çalışma 17. yüzyıl Osmanlı Türkçesinin söz dizimi özellikleri ve kelime hazinesini ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, 17. yüzyılın önemli bilginlerinden Hezârfen Hüseyin Efendi'nin, döneminin dil özelliklerini oldukça iyi yansıtan Tuhfetü'l-Erîbi'n-Nâfi'a li'r-Rûhânî ve't-Tabîb adlı eseri malzeme olarak seçilmiştir. Ayrıca eserin, yazıldığı dönemin tıp dilini yansıtması, pek çok bitki, hayvan, cevher ve ilaç ismini bünyesinde barındırması da bu seçimde etkili olmuştur. Öncelikle eserin nüshaları üzerinde genel bir çalışma yapılmış, Konya nüshası esas alınarak metin bölümü oluşturulmuştur. Sağlam bir metin oluşturmak amacıyla, eserin Şehit Ali Paşa ve Reşid Efendi nüshalarından da faydalanılmıştır. İkinci aşamada eser cümle türleri açısından incelmiş, elde edilen Türkçe ve Farsça yapılı cümleler pek çok kıstasa göre sınıflandırılmıştır. Son aşamada metnin dizini hazırlanmış ve dizindeki bütün madde başı kelimelerin anlamı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work called Tuhfetü'l-Erîbi'n-Nâfi'a li'r-Rûhânî ve't-Tabîb (Syntax Review-Text-Dictionary) is made to uncover the properties of Ottoman Turkish syntax and vocabulary. For this purpose, Tuhfetü'l-Erîbi'n-Nâfi'a li'r-Rûhânî ve't-Tabîb the work of Hezarfen Hüseyin Efendi is chosen because, it reflects its time's language properties very well. Also the work is reflecting its time's medical language and including lots of plant, animal, ore and medicine names. This was also effective in election. Firstly we made a broad work on copies of the work and took base on the Konya copy and compose the text. In order to make a solid text we also use the copies of Şehit Ali Paşa and Reşit Efendi. In second stage the work examined for sentence types and the Persian and Turkish sentences obtained are classified for many criterion. In the last stage the text is prepared and the meanings of all per agents were given.