Richard Wagner, Giuseppe Verdi ve eserleri arasındaki benzerlikler
Richard Wagner, Giuseppe Verdi and the similarities between their works
- Tez No: 367897
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE İREM BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: On dokuzuncu yüzyıl, opera, Wagner, Verdi, The 19th century, opera, Wagner, Verdi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Opera Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Operanın altın çağı olarak bilinen on dokuzuncu yüzyılın ortaları, iki büyük besteci tarafından yönlendiriliyordu: Richard Wagner ve Giuseppe Verdi. Bu tezde birbirinden tamamen farklıymış gibi görülen bu iki büyük besteciyi inceleyerek; onların ve eserlerinin arasındaki benzerlikleri bulmak amaçlanmıştır. On dokuzuncu yüzyılda opera dünyasını yöneten iki büyük besteci birbirlerinden çok farklı ülkelerden ve geleneklerden geliyorlardı: Almanya'dan Richard Wagner ve İtalya'dan Giuseppe Verdi. Biri Weber, Beethoven ve Meyerbeer'den etkilenirken diğeri Rossini, Bellini ve Donizetti'nin etkisinde kalmıştı. Biri efsaneleri konu alırken diğeri ise Shakespeare'i, Lord Byron'u ve Schiller'in eserlerini konu alıyordu. Biri kendi operalarının librettolarını kendi yazarken; diğeri Librettistlerini dikkatlice seçiyordu. Biri Almanya'nın bir metropolünde doğmuşken diğeri bir İtalyan köyünde doğmuştu. Biri Alman Kültlerine inanırken diğeri dindar bir hıristiyandı. Biri büyük bir çapkınken; diğeri sadık bir kocaydı. Onlar gerçekten bu kadar birbirlerinden farklı mıydılar yoksa öyle mi görünüyorlardı? Bu çalışma raporunda, bu bestecilerin hayat ve eserleri analiz edilecek ve aralarındaki benzerlikler gösterilecektir. Bu çalışma raporu bu besteciler hakkında ayrıntılı bilgi vererek eserlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak ve şan, opera eğitimi alan bireylere yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Themid 19th century was known as the golden age of opera which was dominated by two great compesers: Richard Wagner and Giuseppe Verdi. In this work I have aimed to study these two great Composers who seem to be completely different than each other and try to find the similarities between these two composers and their works. The two giant composers of the 19th century who were ruling the opera world,seem to be coming from completely different backrounds and traditions: Richard Wagner from Germany, Giuseppe Verdi from Italy. One was influenced by Weber, Beethoven and Meyerbeer and the other one by Rossini, Bellini and Donizetti. One has composed operas that were built on myths and the other one has chosen Shakespeare's, Lord Byron's and Schiller's Works instead. One has because of his concept of opera has written his own librettos and the other one has chosen his Librettists quite carefully. One was born in a major city in Germany and the other one in a village in Italy. One was believed to be a German Cult admirer and the other one a religious christian. One was a famous womaniser and the other one a faithful husband. Were they and their Works really so different than each other or did they seem to be so? In this work, the lives and the works of these composers will be analysed and the similarities and the differences will be shown. This work will give detailed information about these composers and will help thestudents who study opera singing.