Akbaba gazetesi (376-450 sayılar), inceleme, tahlîlî fihrist, seçme metinler
The study of the journal 'Akbaba', analitical index and selected texts
  1. Tez No: 367954
  2. Yazar: UĞUR YÜKSEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BETÜL COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Akbaba gazetesi, mizah, karikatür, Yusuf Ziya Ortaç, Orhan Seyfi Orhon, Akbaba gazette, humor, cartoon, Yusuf Ziya, Orhan Seyfi Orhon
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 619
Özet
Türk mizah gazetelerimizden olan Akbaba'nın 1922 yılında yayın hayatına başlamasına vesile olan Yusuf Ziya Ortaç ve Orhan Seyfi Orhon mizah gazeteciliği adına başarılı bir yayıncılık yaparak 1977 yılına kadar süren uzun soluklu bir esere imza atmışlardır. Elli beş sene yayımlanan bu gazete mizahi yönünün yanı sıra edebiyat ve edebiyat tarihi açısından bizlere kaynaklık etmektedir. Bu çalışmada, Akbaba gazetesinin 376-450. Sayıları arasında yer alan yazıların yazar, konu ve tür indeksi oluşturuldu. Yazar indeksinde tüm yazıların kısa özetleri yapıldı. Tasnif edilen tüm yazılar yayım tarihine göre sıralandı. Çalışmanın inceleme kısmında mizah ve hiciv ekseninde Akbaba gazetesine kadarki mizah gazeteleri ve karikatür hakkında bilgi verildi. Gazetenin şekil özellikleri ve muhteva hakkında tezin kapsamına bağlı kalınarak inceleme yapıldı. Gazetede yer alan karikatürist ve yazarların kısa biyografilerine yer verildi. Seçme metinler kısmında gazetede yer alan edebiyat metinlerinden örnekler Latin harflerine aktarıldı.
Özet (Çeviri)
As The Turkish humor Newspaper is Akbaba that were published in the 1922 by the Yusuf Ziya Ortaç ve Orhan Seyfi Orhon. The writen work was lived until the1977 Since the fourty five years to published. One of the facilities of this humor newspaper is important issues for the literature and history of the literature. İn this study of the Akbaba Newspaper from 376 to 450 numbers are occured auther,subject, type.The author index was made consequences all of the writen. Clasification was made by the dates of the work. The part of the examination to study was informed about humor and cartoons in the Akbaba newspaper. Also was made that The shape of the Newspaper and content. Short biography of the cartonist in the writen work were given to the place. The selecting text in the newspaper the exams of the literatüre text are translated Latin alphabet.