Akbaba gazetesi (226-300. sayılar) inceleme, tahlîlî fihrist, seçme metinler
The study of the Journal 'Akbaba', analitical index and selected texts
  1. Tez No: 278701
  2. Yazar: HATİCE YASEMİN ÇAĞİNE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAYİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Akbaba gazetesi, mizah, karikatür, Yusuf Ziya Ortaç, Orhan SeyfiOrhon, Vulture, newspaper, humor, cartoons, Yusuf Ziya Ortaç, Orhan Seyfi Orhon
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 666
Özet
Yusuf Ziya Ortaç ve Orhan Seyfi Orhon tarafından ilk defa 1922 yılında çıkarılan ve 1977 yılına dek elli beş sene yayımlanan, mizahî yönünün yanı sıra edebiyat ve edebiyat tarihi açısından da son derece önemli mizah gazetelerinden biri olan Akbaba Gazetesinin 226- 300. sayıları arasında yer alan yazıların yazar ve konu indeksi oluşturuldu. Yazar indeksinde tüm yazıların kısa özetleri yapıldı.Çalışmanın inceleme kısmında mizahın dünyada ve Türkiye'de gelişimi ve karikatür hakkında bilgi verildi. Gazetenin şekil özellikleri ve muhtevası hakkında tezin kapsamına bağlı kalınarak inceleme yapıldı. Gazetede yer alan karikatürist ve yazarların kısa biyografilerine yer verildi.Seçme metinler kısmında gazetede yer alan edebiyat metinlerinden örneklerLatin harflerine çevrildi.
Özet (Çeviri)
Yusuf Ziya Ortaç, and by Orhan Seyfi Orhon first issued in 1922 and until 1977 he published fifty-five years, as well as the humorous aspects of literature and literary history is extremely important in terms of humor, one of the newspapers of the Vulture Newspapers 226 ? 300. number among the authors of the texts and subject index was created.A review of the world and humor at work in Turkey was informed about the development and cartoons. About the shape and content of the newspaper properties depend on the scope of the thesis be accepted examination was performed. Short biography of the cartoonist and writer in the paper were given to the place.Selecting text in the newspaper at the examples of literary texts were translated into Latin letters