Evlilik ilişkilerini geliştirme programının evli bireylerin evlilik uyum düzeyine etkisi
The effect of marital relations development program to married individuals
  1. Tez No: 367968
  2. Yazar: HASAN ALİ GÖNCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN DÖLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Evlilik İlişkilerini Geliştirme Programı, Marital Relations Development Program, Marital Adjustment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı, öncelikle evlilik ilişkisinde sıklıkla yaşanan problemlerin tespiti ile bir“Evlilik İlişkilerini Geliştirme Programının”hazırlanması ve sonrasında hazırlanan bu Evlilik İlişkilerini Geliştirme Programının evli bireylerin evlilik uyum düzeyleri üzerindeki etkisini deney ve kontrol grupları ile test etmektir. Araştırma iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda evli bireylerin evlilik uyum düzeyini en çok etkileyen sorunların tespiti için evli olan 150 kişiye öncelikle 14 sorudan oluşan Kişisel Bilgi Formu verilmiş, bu form ile bireylerin demografik ve evliliklerine ilişkin betimleyici bilgiler elde edilmiştir. Kişisel bilgi formunun ardından 15 soruluk Evlilik Uyum Ölçeği ile evli bireylerin en çok yaşadığı temel sorunlar bu örneklem bağlamında tespit edilmiştir. Tespit edilen sorunlara çözüm önerileri geliştiren ve evlilik ilişkisini geliştirici 6 haftalık interaktif“Evlilik İlişkilerini Geliştirme Programı”hazırlanmıştır. Araştırmanın ikinci kısmında ise öncelikle 14'er kişilik deney ve kontrol grupları oluşturularak,14 kişi deney grubunda, 14 kişi kontrol grubunda olmak üzere toplam 28 kişiye Evlilik Uyum Ölçeği ön-test olarak uygulanmıştır. Deney grubundaki 14 kişiye 6 hafta boyunca Evlilik İlişkilerini Geliştirme Programı eğitimleri verildikten sonra her iki gruba tekrardan Evlilik Uyum Ölçeği son-test olarak uygulanmıştır. Her iki grubun ön-test ve son-test puan ortalamaları SPSS 20.0 istatistik programı ile değerlendirilmiş ve hazırlanan“Evlilik İlişkilerini Geliştirme Programının”deney grubunun evlilik uyum düzeylerini arttırıp arttırmadığı arttırmadığı Mann- Whitney-U testi ile kontrol edilmiştir. Araştırmanın istatiksel analizleri sonucunda“Evlilik İlişkilerini Geliştirme Programına”katılan deney grubunun evlilik uyum düzeylerinde anlamlı bir farklılık olduğu görülmüş ve eğitime katılan evli bireylerin program sonrasında evlilik uyum düzeylerinin arttığı tespit edilmiştir. Elde edilen bilgiler literatür ışığında yorumlanmış ve son olarak da gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is primarily to prepare a“Marital Relations Development Program”along with identification of problems often experienced and then to test the effects of prepared program on level of marital adjustment of married couples with control and experimental groups. The research consists of two parts. In the first part, a personal information from that includes 14 questions has given to 150 married people to detect the problems which affect mostly the level of marital adjustment of married individuals, demographic back ground of individuals and descriptive information regarding their marriage have been obtained by this form. Following to the Personal Information Form, the most experienced underlying problems have been identified by 15-question Marital Adjustment Scale. Six-week interactive“Marital Relations Development Program”which offers solutions to identified problems and improving for marital relations has been prepared. In the second part of the study, primarily experimental and control groups including 14 people in each group was generated and then Marital Adjustment Scale was performed as pre-test to 14 people in the experimental group, 14 people in control group in total 28 people. After Marital Relationships Development Program training has been given to 14 people in experimental group during 6 weeks, Marital Adjustment Scale was performed to both groups as post-test. The average points of pre-tests and post-tests of both groups was evaluated with SPSS 20.0 statistics program and, arttırmadığı Mann- Whitney-U test was applied to understand whether the program increased the level of marital adjustment or not. A significant difference on the level of marital adjustment of people who attend the program was seen at the consequence of statistical analysis and levels of marital adjustment of married individuals who participated in training has been found to increase after the program. The obtained data was interpreted in the light of literature and finally recommendations for future work are presented.