Same nightmares different masks in Ngugi Wa Thiong'o's Weep Not, Child and Matigari: Colonialism and neo-colonialism
Ngugi Wa Thiong'o'nun Weep Not Child ve Matigari'sınde aynı kabuslar farklı maskeler: Sömürgecilik ve yeni sömürgecilik
- Tez No: 367977
- Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED BAKARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ngugi, Sömürgecilik, Yeni sömürgecilik, Sömürgecilik sonrası, Emperyalizm, Afrikalılar, İngilizler, Kenya, Ngugi, Colonialism, Neocolonialism, Postcolonialism, Imperialism, Africans, British, Kenya
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez sömürgeci güçlerin Kenya'yı sömürgecilik ve yeni sömürgecilik yolu ile nasıl sömürdükleri üzerine odaklanmaktadır. Ngugi wa Thiong'o' nun Weep Not, Child ve Matigari romanlarının analizi ile amacım sömürgecilerin Kenya'yı bağımsızlıktan sonra da yeni sömürgecilik ile sömürmeye devam ettiğini göstermektir. Çalışma ayrıca Ngugi'nin iki romanını temel alarak Kenya toplumunu insafsızca parçalayan Batı uygarlığının gerçek yüzünü gözler önüne sermektedir. Tez, sömürgeciliğin ve yeni sömürgeciliğin romanlardaki karakterler üzerindeki sosyal, ekonomik ve politik etkilerini ele alarak Kenya'daki geriliğin sebebine ışık tutmaktadır. Tez dört bölüme ayrılmaktadır. İlk bölümde, sömürgecilik sonrası kavramı detaylı bir şekilde analiz edilmekte ve kavramın sömürge ve sömürge sonrası metinleri okumadaki önemine vurgu yapmaktadır. İkinci bölümde, sömürgecilik terimi tanımlanmaktadır. Ayrıca, tezin bu bölümünde bir sömürge dönemi romanı olarak kurgulanmış Weep Not, Child eleştirilmekte ve sömürgeciliğin romandaki karakterler üzerindeki sosyal, ekonomik ve politik etkileri tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde, ilk olarak yeni sömürgecilik kavramı tanımlanmakta ve kavramın çıkışına yol açan sebepler sunulmaktadır. Daha sonra, tez Matigari'yi sömürge sonrası romanı olarak inceleyerek, yeni sömürgeciliğin kitaptaki karakterler üzerindeki sosyal, ekonomik ve politik etkilerini yansıtmaktadır. Son bölümde, iki roman benzerlikleri açısından karşılaştırılmaktadır. Tez bu karşılaştırmaya dayanarak, Kenyalıların halen, sömürge sonrası dönemde de sömürge dönemi boyunca yaşadıkları problemlerle yüz yüze geldiklerini belirtmektedir. Diğer bir deyişle, çalışma, sömürgeciliğin Kenya'da yeni sömürgecilik maskesi altında halen devam ettiğini öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on how imperial powers exploited Kenya through colonialism and neocolonialism. Through the analysis of the novels Weep Not, Child and Matigari by Ngugi wa Thiong'o, my aim is to demonstrate that imperialists continued to exploit Kenya after independence through neocolonialism. Based on Ngugi's two novels, the study also uncovers the real face of Western civilization that shatters Kenyan society ruthlessly. By dealing with social, economic, and political effects of colonialism and neocolonialism on the characters of the novels, the thesis sheds light on the reason for underdevelopment in Kenya. The thesis is divided into four chapters. In the first chapter, the concept of Postcolonialism is analyzed in detail and the importance of the term in reading colonial and postcolonial texts is emphasized. In the second chapter, the term colonialism is defined. Moreover, in this chapter of the thesis, Weep Not, Child is critiqued as a novel set during the colonial period and the social, economic, and political impact of colonialism on the characters of the novel are discussed. In the third chapter, first the notion of neocolonialism is defined and the reasons that lead to existence of the concept are presented. Then, by examining Matigari as the postcolonial novel, the thesis mirrors the social, economic, and political effects of neocolonialism on the characters of the book. In the last chapter, two novels are compared with respect to their similarities. Depending on this comparison, the thesis states that Kenyans still, in the postcolonial period, face the problems which they lived during the colonial era, too. In other words, the study puts forward the view that colonialism is still continuing under the mask of neocolonialism in Kenya.