Selânikî Mustafa Efendi'nin Tarih-i Selânikî eserindeki Arapça unsurlar
The Arabic elements of Târi̇h-i̇ Selâni̇kî i̇n hi̇s work of Selâni̇kî Mustafa Efendi̇r
  1. Tez No: 367978
  2. Yazar: AHMED RAFAAT MOSELHY ELFEKY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KILIÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Selâniki Mustafa Efendi, Tarih-i Selânikî, Arapça unsurları, Selanik Mustafa Efendi, the book Historical Selanik, Arabic factors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmamızda Selânikî Mustafa Efendi'nin eseri olan Tarih-i Selânikî incelenmiştir. Çalışmamız Selânikî Mustafa Efendi'nin hayatı, şahsiyeti, eserleri ve Osmanlı devletinde çalıştığı kurumlar, Tarih-i Selânikî eserinin özelliğinden bahsetmektedir. Ayrıca bu çalışmamızda Tarih-i Selânikî eserinde bulunan Arapça unsurlar sekiz başlığa ayrılarak incelenmiştir. Birinci başlık Arapça cümleleri, ikinci başlıkta Arapça terkipler olup, eserde en çok kullanılan bölüm Arapça terkipler bölümüdür. Üçüncü başlıkta Atasözleri, dördüncü başlıkta Âyet-i kerîmeler, beşinci başlıkta Cümle dısı unsurlar, altıncı başlıkta dua cümleleri incelenmiştir. Yedinci başlıkta Hadis şerifler, sekizinci başlıkta Zaman zarflarının incelemesinden oluşmaktadır. Bu Arapça unsurlar Türkçe anlamları bakımından da incelenmiştir. Tarih-i Selânikî eserindeki Arapça unsurlar kelime grupları tespit edilip özelliklerine göre gruplanarak, anlamları ve geçtiği yerler yanına yazılmıştır. Bu şekilde eserde Arapçaya ait unsurların ne derece tesir ettiği vurgulanmaya çalışılmıştır. Bu konu, Selâniki Mustafa Efendi'nin hayatı, Tarih-i Selânikî'nin yazımı, Selânik şehri hakkında bilgi ve Arapça unsurlar başlıklarından oluşmuş ve son olarak ''sonuç'' yazısıyla bu çalışma hakkındaki çıkarımlar ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study the book Historical Selanik is scrutinized. Our study mentions the life of Selaniki Mustafa Efendi, his books and the Ottoman institution which he worked at and Historical Selanki book. Eight sections of the Arabic terms found in Historical Selanik have been analyzed. First section contains prayer sentences, most written sentences are prayer sentences. In second section Arabic compositions are scrutinized. In third section Arabic sentences, in fourth sections Arabic expressions, In fifth section section adverbs, in sixth section holy verses of Qur'an, in seventh section Hadith, in eighth section proverbs are scrutinized. The Arabic terms are scrutinized from Turkish language perspective. The Arabic terms found in Historical Selaniki are identified and grouped according to their properties; their meaning and location are written beside each other. Thus, influence level of terms that belongs to Arabic language is highlighted. This thesis, containing life of Selaniki Mustafa Efendi, Historical Selaniki's spelling, information about Selanik city and Arabic terms and lastly by 'conclusion' writing, this study's inference is identified.