Lise öğretmenlerinin öğretimsel liderlik rollerindeki farkındalıkları ve öğretimsel liderliği sınırlayan faktörlere yaklaşımlarının incelenmesi
A study on high school teachers for their instructional leadership roles and their approaches toward the restricting factors of instructional leadership
  1. Tez No: 368086
  2. Yazar: BİLAL AYGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKÜ TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Öğretimsel Liderlik, Öğretmen Liderliği, Liderlik Rolleri, Öğretmen Liderliğini Engelleyen Faktörler, Leadership, Instructional Leadership, Teacher Leadership, Instructional Leadership Roles, Restricting Factors of Instructional Leadership
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmada İstanbul ili, Beylikdüzü ve Büyükçekmece ilçelerinde bulunan resmi ve özel liselerde çalışan öğretmenlerin algılarına göre öğretimsel liderlik rollerine ilişkin farkındalıklarının hangi düzeyde gerçekleştirildiği ve öğretimsel liderliği engelleyen faktörlere yaklaşımlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili, Beylikdüzü ve Büyükçekmece ilçelerindeki liseler ve bu liselerde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada;“Kişisel Bilgi Formu”ile birlikte“Öğretmenlerin Öğretimsel Liderlik Rolleri”ve“Öğretmenlerin Öğretimsel Liderliğini Sınırlayan Faktörler”adıyla geliştirilen ölçekler kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 20 paket programı kullanılarak ve elde edilen verilerle ilgili frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve öğretmen algılamalarının ortalama ve standart sapma değerleri bulunarak tablolar hazırlanmıştır. Daha sonra söz konusu algılamalar,“Kişisel Bilgi Formu”nda yer alan demografik değişkenlere göre varyans analizi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Demografik değişkenlerle öğretimsel liderlik rolleri ve engellerine ilişkin öğretmenlerin algılamaları arasındaki olası farklılaşmalar bağımsız örneklem t- testi ve ANOVA testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; Lise öğretmenlerinin öğretimsel liderlik rollerindeki farkındalık düzeylerine ve öğretimsel liderliği engelleyen faktörlere katılımlarının tüm alt boyutlarda yüksek düzeyde gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine at what level high school teachers, who work in public and private high schools in Beylikdüzü and Büyükçekmece, Istanbul, fulfil their instructional leadership roles according to their perceptions, and their approaches toward the restricting factors of their instructional leaderships. Sample in the study was selected from the high schools and teachers working in those high schools in Beylikdüzü and Büyükçekmece, Istanbul. In the study, two developed scales (inventories) named“The Instructional Leadership Roles of Teachers”and“The Factors Limiting the Instructional Leadership of Teachers”were used. The data obtained from this study was processed using SPSS 20 software packages and the frequency, percentage, mean and standard deviation values of the perceptions of teachers were determined and the tables were prepared. Later, aforesaid perceptions, demographic variables were compared by using analysis of variance. Possible differentiation between aforesaid variables and the perceptions of teachers about instructional leadership roles and obstacles were probed with an independent sample t-test and ANOVA test. The findings of the study are as follows: The level of awareness of high school teachers about their instructional leadership roles and the level of agreement the factors restricting their instructional leadership, which was identified by questionnaires, have emerged in a high level.