WOM influence on purchase decisions in search, experience, and credence based service industries: A message oriented approach
Araştırmaya, deneyime ve güvene dayalı hizmet sektörlerinde AAİ'nin alışveriş kararlarına etkisi: Mesaj odaklı yaklaşım
  1. Tez No: 368087
  2. Yazar: LOKMAN İNCİRKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DİLBER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ağızdan Ağıza İletişim, Hizmet Sınıflandırması, Mesaj Özellikleri, Bilgi Arayışı, Word of Mouth (WOM), Service Classification, Message Characteristics, Information seeking
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışma ile Ağızdan Ağıza İletişim (AAİ) modelinin kapsamının genişletilmesi ve bu oluşturulan modelin araştırmacılar ve yöneticiler için faydalı sonuçlar ortaya çıkartması öngörülmektedir. Böylece, AAİ sürecindeki bazı ilgilenilmesi gereken alanlarla ilgili müphem kalmış noktaların aydınlatılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın ilk katkısı mesajın özelliklerinedir. Bilgi arayışına girişmiş olan müşteriler hizmet alımlarıyla ilgili kendilerine yardımcı olacak bir takım ipuçlarına ulaşmak isterler. İkinci temel katkısı, müşterinin aktif bilgi arayışının, o müşterinin satınalma kararını nasıl etkilediği ile ilgilidir. Beş sorudan oluşan bir ölçek adapte edildi. Bu ölçek müşterinin davranışsal eğilimi ve müşterinin aktif bilgi arayışına nasıl motive olduğunu içermektedir. Üçüncü olarak, bu çalışmada“algısal benzerlik”ile“mesaj verenin özellikleri”birlikte ele alınmışlardır. Benzerlik kavramının elemanları bireyin ayrıştırılamaz temel özelliklerinden olduğundan birlikte ele alınmalıdırlar. Takip eden paragraflarda çalışmanın aşamaları özetle sunulmuştur. İlk olarak geniş bir yazın taraması yapılmıştır. Bu çalışma AAİ yazınındaki bir takım ilgilenilmemiş alanların ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur. Dolayısıyla sonraki aşamada, bu boşlukları dolduracak özellikte bir model oluşturuldu. Bu model AAİ ile ilgili temel faktörleri hizmet bazında incelemek üzere dizayn edildi. Üçüncü bir aşama olarak, hizmet sektörleri, yazına da uygun olarak; araştırmaya dayalı, deneyime dayalı ve güvene dayalı olarak üçe ayrılmıştır. Dört hizmet bu kategorilere bağlı olarak seçilmiştir. Çalışma kapsmında, sektör başına 201 ya da toplam ifade etmek gerekirse 804 katılımcıdan veri toplanmıştır. Elde edilen veriler ilk önce SPSS programında analiz edildi. Bu aşamada açımlayıcı faktör analizi ve güvenilirlik analizi uygulandı. Daha sonra, birinci aşamanın sonucunda elde edilen ölçeklere doğrulayıcı faktör analizi uygulandı. Bu çalışma AMOS programı kullanılarak gerçekleştirildi. Son olarak, hipotezler yine AMOS programı yardımıyla yapısal eşitlik modeli kullanılarak test edildi. Bu genişletilmiş model bir takım faydalı sonuçlar sunmuştur. AAİ modelinin gerçek alışveriş aktiviteleri üzerine, mesaj alan kişilerin perspektifinden kurgulanmış ve ölçüme tabi tutulmuş olması mevcut çalışmaların ötesinde bir takım bulgulara ulaşılmasını sağlamıştır. Mesajın özelliklerinın kilit rolü ortaya konmuştur. Müşterinin diğer bireylerden edindiği bilgilerin özellikleri, o müşterinin hem bilgi arayış isteğini güçlendirmekte hem de yapılan alış verişle ilgili faydalı katkılar sağladığına inanılmaktadır. Ayrıca, bu çalışmada geliştirilen ölçekler başarıyla test edilmiştir. Son olarak, AAİ'nin temel faktörleri üç kategori ve dört hizmet sektörü bazında incelenerek sonuçları kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is expected to broaden the scope of Word of Mouth (WOM) model and to present some insights for both researchers and managers. Thereby, it aims at explaining several gaps in WOM process. First contribution of this study is related to message characteristics. Customers who are willing to search information want to reach useful cues which may help them make the right decision regarding services. Second contribution of the study is related to how active search of customers for WOM affects Customer's decision making. A scale of five items was adapted to measure the behavioral tendency of customers and how they are motivated for active search. Thirdly,“perceptual homophily”and“sender's characteristics”are combined in this study since the former is considered to be an essential property of the individual customer. The steps of the study will be presented briefly in the following paragraphs. First, a broad research of literature was conducted. This research helped to recognize the gaps in WOM literature. To fulfill these gaps a useful model is developed. This model is designed for investigating WOM factors regarding service context. In the current study, parallel to the literature, services are categorized as search-based, experience-based, and credence-based services. Four services were selected; namely, Movie Theater, Repair and Maintenance Shop, Maternity Clinic, and Kindergarten. For this study 201 interviews per sector or a total of 804 interviews have been collected. The obtained data were analyzed at first via SPSS. At this step, an exploratory factor analysis and reliability analysis were conducted. Later, obtained scales as a result of the first-stage analysis were subjected to a confirmatory factor analysis by using AMOS. Finally, hypotheses were tested by structural equation modeling. The broadened model offered various useful results. The conceptualization and measurement of WOM effect on actual purchase activities, from the receivers' perspective, presented several significant improvements over existing studies. Message Characteristics were found to be effective on customer's search proneness and on purchase decision. Further, scales generated for this study were approved. Additionally, essential factors of WOM context were tested and considered according to four services and three services categories.