Finansal okuryazarlık ve Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin ölçülmesi üzerine bir araştırma
Financial literacy and a study on measured of financial literacy levels of Dumlupinar University students
  1. Tez No: 368187
  2. Yazar: ESRA SARAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER AKKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Davranışlar, Kişisel Finans, Finansal Eğitim, Üniversite öğrencileri, Financial Literacy, Financial Behaviour, Personal Finance, Financial Education, University student
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET FİNANSAL OKURYAZARLIK VE DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN FİNANSAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SARAÇ, Esra Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Soner AKKOÇ Ağustos, 2014, 88 sayfa Son yıllarda mali kararlar alma hayati bir önem taşımaktadır. Giderek artan küreselleşme ve artan pazar riski ve finansal ürün ile hizmetlerin karmaşıklığı göz önüne alındığında bireylerin bilgili ve doğru bir şekilde karar vermeleri gerekmektedir. Sonuç olarak bireylerin finansal bilgi düzeyi ne kadar yüksek olursa ekonomik büyümeye ve kalkınmaya o oranda katkı sağlamaktadırlar. Bu çalışmada, Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinden oluşan 797 kişilik bir örneklem kullanılarak öğrencilerin finansal kararları nasıl aldıkları araştırılarak finansal okuryazarlık düzeyleri ölçülmeye çalışılmış ve finansal okuryazarlık düzeyinin toplum genelinde nasıl arttırılabileceği irdelenmiştir. Çalışmada, öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeyleri belirlenirken frekans analizleri, T Testi ve Anova testi uygulanmaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinin finansal okuryazarlıklarının düşük olduğu ve daha önce yapılan çalışmaların çoğuna paralel olarak, öğrencilerin bu durumun farkında olmadıkları ortaya çıkmaktadır. Finans dersi alan öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeyi ise hiç almayanlara göre daha yüksek çıkmıştır. Ülke çapında finansal okuryazarlık düzeyinin arttırılabilmesi için temel finans dersleri tüm üniversite öğrencilerine verilmeli hatta temel finans eğitiminin ilköğretimden itibaren tüm öğrencilere verilmesinin toplumun finansal okuryazarlık düzeyini belirli bir şekilde arttıracağı, bu durumda da ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINANCIAL LITERACY AND A STUDY ON DETERMINATION OF FINANCIAL LITERACY LEVELS OF DUMLUPINAR UNIVERSITY STUDENTS SARAÇ, Esra Master Thesis, Department of Business Administration Thesis Advisor: Asst. Prof. Soner AKKOÇ August, 2014, 88 pages The individuals and families' financial decision process in getting more vital in recent years. Given the increasingly risky and globalized markets, the actual context of global financial crisis and the continuous increasing in the complexity of financial products and services, individuals must be able to make well-informed and correct decisions. Consequently, higher levels of financial knowledge contribute to more extensive economic growth and development. In this study, Dumlupınar University students from 797 persons using a sample of students financial decisions how they sought, financial literacy levels lent itself to studied and the level of financial literacy and how can be increased throughout the community is scrutinized. In the study, the students financial literacy levels when setting the frequency analysis, T-test and Anova test. According to the results obtained from research, Dumlupınar University students ' financial literacy are low and most of the work before, in parallel, the students are not aware of this emerging. Finance students taking financial literacy level is no higher than for those who placed has increased. Across the country in order to increase the level of financial literacy courses in basic finance all university students should be given even basic financial education from primary school to all students of the society's level of financial literacy will increase in a certain way, in this case, it is thought that it can contribute to economic growth and development.