Gündoğmuş (Antalya) ilçe merkez folkloru
Folclore of town of Gündoğmuş
  1. Tez No: 368186
  2. Yazar: ZÜBEYİR DEMİREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN TARIMAN CENİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Bilimi, Kültür, Derleme, Ethnology, Culture, Review
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET GÜNDOĞMUŞ (ANTALYA) İLÇE MERKEZ FOLKLORU DEMİREL, Zübeyir Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. G. Tarıman CENİKOĞLU Ağustos, 2014, 176 sayfa Türk kültürünün geleneksel yapıları ve bunların değişim süreçleriyle kültür içindeki rol ve etkilerini araştırmak, teknolojik değişmelerin getirdiği sonuçlarla ortadan kalkan halk kültürü ürünlerini tespit ederek incelemek halk biliminin temelini oluşturur. Bu çalışma Antalya iline bağlı Gündoğmuş ilçe merkezi halk bilimi unsurlarını konu almaktadır. Yörenin anonim halk ürünleri ögeleri ile kültürel yapısı incelenmektedir. Halk biliminin hayata geçirilmesinde önemli bir yere sahip olan derleme bu çalışmanın yöntemini oluşturmaktadır. Bu araştırmayı yapmaktaki temel amacımız hızla gelişen teknoloji karşısında geleneksel yapısını yitirmeye başlamış olan ilçenin bazı kültürel değerlerinin tamamıyla yok olmadan derlenip yazıya geçirilmesi ve bu kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FOLCLORE OF TOWN OF GÜNDOĞMUŞ DEMİREL, Zübeyir M.A. Thesis, Department of Turkish Language and Literature Supervisor: Asst. Prof. G. Tarıman CENİKOĞLU August, 2014, 176 pages The root of ethnology relies on studying the traditional structures of Turkish culture, period of change of these structures and their role and effect in culture and determining and anlyzing the folklore products dissapearing due to the results of technological changes. This study is about the folklore elements of town of Gündoğmuş of city of Antalya. Anonymous folklore products the cultural structure of the area are studied.Rewiew which has an important place in the development of ethnology,constitutes the method of this study. The main objective of the study is to compile, record and pass various culturel values of the town, which has started to lose it's traditional structure in the face of rapidly developing technology, to future generations before they vanish completely.