Marka kişiliği, markaya duyulan güven ve etnosentrik eğilimlerin marka sadakatine etkisi, soğuk çay markaları üzerinde bir uygulama ve Didi örneği
The effect of brand personality, trust in brand and ethnocentrism on brand loyalty, an application on ice tea brands and the case of Didi
- Tez No: 368201
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KİRACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka Sadakati, Marka Tatmini, Marka Kişiliği, Etnosentrizm, Brand Loyalty, Brand Satisfaction, Brand Personality, Ethnocentrism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET MARKA KİŞİLİĞİ, MARKAYA DUYULAN GÜVEN VE ETNOSENTRİK EĞİLİMLERİN MARKA SADAKATİNE ETKİSİ, SOĞUK ÇAY MARKALARI ÜZERİNDE BİR UYGULAMA VE DİDİ ÖRNEĞİ KOCABAY, Fatih Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hakan KİRACI Temmuz, 2014, 128 sayfa Tüketicilerin satın alma davranışları her geçen gün değişmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri piyasaya çok sayıda alternatif ürünün girmesidir. Tüketiciler bu alternatifler arasında bazı değişkenleri baz alarak seçim yapmaktadırlar. Kimi ürünün kalitesini ön planda tutarken kimi de fiyat farklılıklarından dolayı alternatif ürünleri seçmektedir. Tüm bu değişimler marka sadakati, markaya duyulan güven, marka memnuniyeti gibi kavramların daha belirgin ve önemli bir hale gelmesine neden olmuştur. Ülkemizde üretim yapan çok sayıda yerli ve yabancı menşeli fabrika bulunmaktadır. Tüketicilerin etnosentrik eğilim düzeyleri de markaya karşı tutum ve davranışları etkileyen önemli bir unsurdur. Bu bağlamda marka sadakatine etki eden faktörlerin sayısı da git gide artmaktadır. İşletmeler bunu göz önünde bulundurarak müşterilerine daha iyi mal ve hizmet sunmak isterler. Çalışmada genel olarak marka sadakatine etki eden faktörlerin belirlenmesine çalışılmıştır. Bunun yanında her bir değişkenin kendi içinde birbiriyle ilişkisine bakılmıştır. Son olarak piyasada yeni bir ürün olan Çaykur firmasının üretmiş olduğu“Didi”adlı soğuk çay markasının marka kişiliği belirlenmiş ve bunların da diğer değişkenleri ne ölçüde etkilediği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF BRAND PERSONALITY, TRUST IN BRAND AND ETHNOCENTRISM ON BRAND LOYALTY, AN APPLICATION ON ICE TEA BRANDS AND THE CASE OF DİDİ KOCABAY, Fatih Master Thesis, Department of Business Administration Thesis Advisor: Asst. Prof. Hakan KİRACI July, 2014, 128 pages Consumers buying behaviors are changing day by day. One of the important reason of that there are many alternative products are being gotten into to market. Consumers make a choice between this alternatives basing on some factors. Some of them choice alternative products because they prioritize quality of product and some of them choice products due to price difference. All this changes were caused brand loyalty, trust in brand and brand satisfaction more improtant and significant. There are many local and foreign factories in Turkey. Ethnocentrism level of consumers are an important factor affecting attitude and behaviours toward thite brand. Concordantly, the count of factors which effect brand loyalty are gradually on the increase . All business seek to release preferable goods and services for their customers by considering these factors. This article is a report on specify factors that affecting the brand loyalty . Also each factors associated with other factors and analysed. Finally, a new product Didi that producing by Çaykur was determined brand personality and researched that how effect other factors on brand personality.