Hanımlarlar Alemi gazetesinin inceleme, tasnif ve değerlendirilmesi (1914/1918)
Analysis, classification and evaluation of Hanımlar Alemi newspaper (1914/1918)
- Tez No: 368200
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZABİT ACER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Hanımlar Âlemi, Kadın, Gazete, Aile, Osmanlı Devleti, Hanımlar Âlemi, Woman, Newspaper, Family, Ottoman Empire
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET HANIMLARLAR ÂLEMİ GAZETESİ'NİN İNCELEME, TASNİF VE DEĞERLENDİRİLMESİ (1914/1918) ÖZBAY, Sema Yüksek Lisans Tezi, Tarih Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Zabit ACER Temmuz, 2014, 139 sayfa Bu tez çalışmasında Osmanlı Devleti döneminde kadınlara yönelik olarak çıkarılan gazetelerden Hanımlar Âlemi Gazetesi incelenmiştir. Özellikle II. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte basın yayın faaliyetlerinin artmasıyla harekete geçen kadınlar, kurdukları dernekler ve yayınladıkları gazeteler vasıtasıyla seslerini duyurmaya çalışmışlar ve aynı zamanda kendileri ile ilgili hak ve adalet arayışına girmişlerdir. Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemi'nde yayınlanan kadın dergilerinden pek çoğu uzun ömürlü olamamıştır. Bazı yayınların da kesintilere uğradığı görülmektedir. Çalışmada ele aldığımız Hanımlar Âlemi Gazetesi, 1914'te başladığı yayın hayatına 1915 ve1916 yıllarında ara verdikten sonra, 1918 de tekrar yayınlanarak toplam 30 sayı neşredilmiştir. Hanımlar Âlemi Gazetesi'nde erkek ve kadın pek çok yazarın eserlerine yer verilmiştir. Kadınların toplumsal hayatta karşılaştıkları sorunlar, aile içi problemler, görücü usulü evlilik, aile hayatında kadınlara düşen vazifeler gibi pek çok konu değişik türde yazılan eserlerde ele alınarak okurların ilgisi çekilmeye ve tavsiyeler verilmeye çalışılmıştır. Kadınların çağın gereklerine göre eğitilmesi ve toplumda söz sahibi olması gerektiğini savunan Hanımlar Âlemi Gazetesi, bununla birlikte evine ve ailesine bağlı Türk kadını örneğini de ön plana çıkarmaktadır. Batılılaşma hareketinin izlerini bilhassa yer verdiği kadın resimleri ile hissettiren gazete, geleneksel bakış açısını da korumaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS, CLASSIFICATION AND EVALUATION OF HANIMLAR ÂLEMİ NEWSPAPER (1914/1918) ÖZBAY, Sema Master's Thesis, Department of History Advisor: Assist. Prof. Dr. Zabit ACER July, 2014, 139 pages This study scrutinizes one of the female-oriented newspapers of the Ottoman Period namely Hanımlar Âlemi. Increasing press activities especially after Second Constitutionalist period stimulated women who tried to make their voices heard through the foundations they established and the newspapers they published who have at the same time sought rights, equality and justice for women. Most of the woman journals published during the Tanzimat and Constitutional reform periods were short-lived. Some of the periodicals were interrupted. The studied Hanımlar Âlemi newspaper started its broadcasting life in 1914, was not published during 1915 and 1916, and has revived in 1918 reaching a sum of 30 published issues. Hanımlar Âlemi published many works of both male and female authors. The problems encountered by women in social life, domestic problems, arranged marriages, roles of women in family life have been some of the issues dealt with in writings of different genres and suggestions were made for the reading public. Hanımlar Âlemi insisted in the published writings that women would receive contemporary education and have their say in the society yet it also foregrounded the Turkish woman prototype who was devoted to her home and family. The newspaper carries traces of westernization movement as expressed in the woman photographs used while preserving its traditional standpoint.