Gelir tuzakları ve Türkiye'nin orta gelir tuzağına yakalanma riski
Income traps, and Turkey's risk of falling into the middle income trap
  1. Tez No: 368228
  2. Yazar: MESUT ALPER GEZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Tuzakları, Orta Gelir Tuzağı, Ar-Ge, Beşeri Sermaye, Teknoloji Düzeyi, Bilgi-Yoğun, Katma Değer, Neo-Klasik, Income Traps, Middle Income Trap, R&D, Human Capital, Technological Level, Knowledge-Base, Value Added, Neoclassic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET GELİR TUZAKLARI VE TÜRKİYE'NİN ORTA GELİR TUZAĞINA YAKALANMA RİSKİ GEZER, Mesut Alper Yüksek Lisans Tezi, İktisat Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ercan YAŞAR Haziran, 2014, 155 sayfa Ekonomik büyüme bir ülkenin kişi başı gelirini arttırması şeklinde ifade edilmektedir. Ekonomik kalkınma ise ekonomik, siyasi ve toplumsal hadiseleri de içine alarak bir ülkenin gelişmişlik düzeyini ifade etmektedir. Gelir tuzağı ülkelerin gelir gruplarında uzun yıllar takılı kalması şeklinde ifade edilmektedir. Orta gelir tuzağı ise orta gelir düzeyine erişen ülkelerin yüksek gelir düzeyine erişememeleri şeklinde tanımlanmaktadır. Orta gelir tuzağı kavramı Solow-Swan büyüme modelinin kişi başı değer göstergelerinden türetilmiştir. Bu tezde gelir tuzakları ve orta gelir tuzağı kavramlarına yönelik bir teorik altyapı oluşturularak ülkelerin bu tuzaklara neden ve nasıl yakalandıkları sorularına cevap aranmıştır. Bu tuzaklara yakalanan ya da yakalanma riski olan ülkelerin nasıl kurtulabilecekleri gibi temel sorular bu tezin çalışma alanı içerisine girmektedir. Bu bağlamda belirli ülke örnekleri ele alınarak bu ülkelerin ekonomik göstergeleri ve gelişmişlik düzeyleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INCOME TRAPS, AND TURKEY'S RISK OF FALLING INTO THE MIDDLE INCOME TRAP GEZER, Mesut Alper M.A. Thesis, Department of Economics Supervisor: Assisstant of Professor Ercan YAŞAR June, 2014, 155 pages Economic growth is expressed as increment in the per capita income of countries. Economic development expresses development level of a country including economical, political, and social affairs. Income trap is explained as getting stuck of a country in an income group for many years. As for middle income trap is defined as countries could not jump to high income status when they reach middle income level. The concept of middle income trap is derived from per capita values of Solow-Swan growth model's theorotical background. In this thesis, a theorotical infrastructure is constituted to create answer to the questions of why and how countries catch these traps. And also answers to questions on how countries can get rid of this trap which have risk of being caught of this trap or caught. Therefore, examples of specific country cases is taken into consideration by taking countries' economic indicators and development levels.