Kurumsal kaynak planlaması ve işletme maliyetleri ile yönetime stratejik kararlar alma açısından katkıları üzerine örnek bir imalat sanayi işletmesi çalışması
Enterprise resource planning and management with strategic decisions in terms of contributions to the operating costs of a manufacturing industry management study
  1. Tez No: 368227
  2. Yazar: İSMAİL IŞIKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYFETTİN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Örtük Bilgi, Kurumsallaşma, Enterprise Resource Planning (ERP), Tacit Knowledge, Institutionalization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ekonomideki hızlı değişimler, işletmelerin de yapısında değişikliklere neden olmuş ve işletmelerin daha kurumsal hale gelmeleri için adım atmalarına sebebiyet vermiştir. Bu nedenle, özellikle üretim işletmeleri faaliyetlerini yürütürken hem standardize edilmiş bir iş akış süreci tasarımının gerçekleşmesi, hem de bağlanma ve bilgi maliyetlerinin azaltılması suretiyle işletme performansının artırılmasına yönelik yeni arayışlara girmiştir. Teknolojinin hızla gelişmesi ve dünyanın küreselleşmesi, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) Sistemlerini ekonomik alanda bir ihtiyaç olarak ortaya çıkarmıştır. Bu aşamada ERP, gerek maliyetlerin azaltılması gerekse stratejik karar alma noktasında yönetime sağlayabileceği kolaylıklarla firma performansının yükseltilmesine olumlu katkılar sunabilecek önemli bir araçtır. Çalışmanın birinci bölümünde geçmişten günümüze tarım ve sanayi devrimi ile başlayıp, bilgi teknolojileriyle devam eden sürecin gelişimi ve bu süreç içerisinde her bir aşamaya ait temel kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümünde ERP'den beklentiler, maliyet ve işletme performansına etkileri ve ERP'deki yeni yaklaşımlar literatür incelemesi eşliğinde sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise örnek bir işletme üzerinde yürütülen uygulama çalışmasına yer verilmektedir. Söz konusu firma bir imalat sanayi işletmesi olup; firmanın ERP'ye geçiş süreci ve ERP'nin firmada yarattığı finansal ve finansal olmayan etkiler incelenerek analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen uygulama çalışması ERP'nin amaç değil bir araç olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizmektedir. Öyle ki, literatürdeki mevcut algının tersine, profesyonel bir ekip tarafından belli bir plan ve proje yönetimi dahilinde ERP uygulamasının gerçekleştirilmesi halinde; kurumsallaşmasını tamamlamayan işletmelerde dahî olumlu sonuçların alınabileceği görülmüştür. Böylece yönetim tarafından alınacak kararlar doğrultusunda, uygulama alanlarında (personel politikası, teşkilat yapısı, yatırım kararı vb.) yapılacak değişikliklerle, ERP'nin işletmelerde yeni bir dönüşüm sürecini beraberinde getirebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid changes in economies have created certain transitions in the structure of businesses and hence required them to step forward in becoming institutionalized. In order to achieve a higher performance level, firms especially in the manufacturing industry have started to take measures both in developing a standardized work flow design and in reducing the cost of connection and information. Due to technological improvements and globalization, Enterprise Resource Planning (ERP) Systems have emerged as a necessary economical tool. ERP is currently becoming an important and useful means, provided that it fosters firm performance through lowering costs and facilitating strategic decision making for management. This study starts with the presentation of the evolvement of business process in an historical overview from agriculture and industrial revolution to information technologies, along with the explanation of basic terms regarding each of these stages. The second section delivers assessments over the prospects of ERP and ERP's impacts on the cost structure and performance of firms. The section also provides new approaches on ERP and the review of the related literature. The last section contains a case study conducted on a sample company. Operated in a manufacturing industry, the chosen firm has been subject to analysis regarding both financial and non-financial aspects of its ERP implementation. The results underlines that we should be well aware of the fact that ERP is rather a tool than a goal. Moreover, the outcomes reveal that, on the contrary to current perception in the literature, ERP may produce beneficial results even for companies of incomplete institutionalization provided that its implementation is conducted by an expert team with a deliberate planning manner. Therefore, it may be concluded that ERP is expected to bring about a transformation of a firm by means that necessary changes are implemented on various practice fields (e.g. personnel policy, organizational structure, investment decision) of the firm by taking managerial initiatives.