Orta gelir tuzağı ve Türkiye için bir değerlendirme
Middle income trap and application to Turkey
- Tez No: 607731
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SIDDIKA AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Orta Gelir Tuzağı, Ekonomik Büyüme, Türkiye Ekonomisi, Middle Income Trap, Economic Growth, Turkish economy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Orta gelirli ülkelerin son yıllarda yapılan araştırmalarda aynı gelir grubunda uzun yıllar kalarak bir üst gelir grubuna çıkamadığını göstermiştir. Orta gelirli ülkelerin karşı karşıya kaldığı bu sorun orta gelir tuzağı kavramını gündeme getirmiştir. Orta gelir tuzağı ülke ekonomilerinin büyüme hızlarının düşmesi sonucu ülkelerin uzun yıllar orta gelir düzeyinde takılıp kalmaları ve yüksek gelir düzeyine geçiş yapamamaları“Orta Gelir Tuzağı (OGT)”olarak tanımlanmaktadır. Bu durum gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında gelir farklılıklarının gittikçe daha da artmasına neden olup, orta gelir tuzağının gündemde daha çok tartışılmasına sebep olmuştur. Türkiye açısından değerlendirildiğinde ise Türkiye'nin 50 yıla yakın bir süredir orta gelir tuzağına takılmış olan bir ülke olduğu, ülkenin 2005 yılında üst orta gelir grubuna geçtiği ve son 14 yılda üst orta gelir düzeyinde kaldığı ve yüksek gelirli ülkeler grubuna geçiş yapılamadığı belirlenmektedir. Bu çalışmanın amacı orta gelir tuzağı kavramının teorik alt yapısını incelemek, araştırmak ve bu tuzakla mücadele eden ve bu mücadeleden kurtulmayı başarmış olan ülke örneklerini vererek, Türkiye'nin orta gelir tuzağı tehlikesini, ülkenin uzun vade de büyüme koşullarını ve performansını da değerlendirerek analiz etmektir. Çalışmada hem Türkiye ekonomisinin orta gelir tuzağı riski altında olup olmadığı, hem de üst gelir grubuna geçişi sağlayacak olan etkenlerin neler olduğu araştırılmış sosyal ve ekonomik veriler ışığında, yapılan ekonometrik analizle incelenerek uygulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Recent studies have shown that middle-income countries cannot reach a higher income group by remaining in the same income group for many years. As a result of the slowdown in the growth rates of the economies of countries, This problem faced by middle-income countries has brought up the concept of middle-income trap. It is defined as“Middle Income Trap (OGT)”of which countries' economic growth rates have been stuck in the middle income level for many years and the inability to transition to high income levels. This has led to an increase in income disparities between developed countries and developing countries, and has led to a discussion of the middle income trap on the agenda. When Middle Income Trap is evaluated in terms of Turkey is a period of nearly 50 years as a country that is inserted into the middle-income trap, the country has passed the upper middle income group in 2005 and the last 14 in the year upper-middle income level remains and is determined transition can not be made to the high-income group of countries. examine theoretical substructure of the concept of the purpose of the middle income trap of this study is to investigate and those who struggle to trapping and giving the country examples that have been able to escape from this struggle, Turkey's middleincome trap, the danger, the long term the country has been analyzed to evaluate the growth conditions and performance. Working both whether the risk of middle income trap of Turkey's economy, as well as factors What of those who will ensure the transition to higher income groups, in the light of social and economic data, is applied to structures by examining the econometric analysis.