1980 sonrası figüratif Türk resminde realist yaklaşımlar ve kültürel değişimle ilintisi
Realistic approaches in figurative Turkish art of painting and relavance with the cultural change after 1980
- Tez No: 368238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE ARZU AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: 1980 Sonrası Sanat, Türk Figüratif Resmi, Gerçeklik, Gerçekçilik, Kültür, Kültürel Değişim, Art After 1980, Turkish Figurative Art, Reality, Realism, Culture, Cultural Change
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET Çalışmada, 1980 sonrası figüratif Türk resmi gerçekçilik boyutuyla ele alarak, kültürel değişim ile olan ilişkisi incelenmektedir. Bu amaçla, araştırmamızın temelini oluşturan; figür, gerçeklik, gerçekçilik, kültür ve değişim gibi kavramların net olarak anlamlandırılması, çalışmamız esnasında özellikle dikkat edilen husus olmuştur. Bahsedilen kavramlar, bulgular kısmında kuramsal bir çerçevede ele alınarak, çok yönlü bir şekilde incelenmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise, tüm bu kavramların birbirleri ile nasıl bir ilişkide oldukları ve 1980 sonrası figüratif Türk resmi üzerindeki etkileri tartışılmıştır. İnsanoğlunun doğa ile olan ilişkisinin ve doğayı algılayış şeklinin bir yansıması olan figüratif resim, farklı toplumsal ve kültürel yapılara göre değişiklik göstermektedir. Özü her ne kadar doğadaki gerçeklik algısına dayansa da, tarihsel süreç içerisindeki sosyo-kültürel değişimler, bu algının farklılaşmasına neden olabilmektedir. 1950 sonrası Batı'da gelişen sanayi ve bunun sonucunda oluşan tüketim kültürü, Avrupa'da mevcut olan gerçeklik algısında değişime neden olmuştur. Zamanla sanat ve düşün alanlarında da etkisini gösteren bu değişimin bizde tam olarak yansıması ise, 1980'lerde gerçekleşir. Türkiye'deki siyasi değişimlerle de aynı zamana rastlaması bakımından, 1980 yılı, Türkiye'nin sosyo-kültürel yapısındaki değişikliklerin belirlenmesi adına önemli bir tarihtir. Bu nedenle, figür ve gerçeklik gibi kavramların incelenerek bunların 1980 sonrası Türk sanatındaki yansımalarının belirlenmesi, ülkemizin son dönem kültürel değişim ve sanat etkileşimini belirleyebilmek açısından önemli görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study focusses on the relationship between the realistic style of Turkish figurative paintings after 1980 and cultural change of the same time period. Basic concepts such as figure, reality, culture and change are identified as key principles in this study. These concepts, which have been discussed in findings have been considered theoretically and studied in detail. The conclusion establishes how all of these concepts are related to one another and how their effects are represented in Turkish figurative paintings after 1980. The figurative painting,which is a reflection of how human beings have a relationship with nature and how they perceive it, indicates the change of different social and cultural structures. Sociacultural changes in historical development, although essentially based on the perception of reality in nature ,can be the cause of perception differentation. The Industrial revoluation in the West after 1950 resulted in an unavoidable 'consumer culture' therefore, causing the shift in reality perception which exists in Europe. This change , that influenced modern thought and art became evident in Turkey during the 1980s. The 1980s became a significant time period becaus it designated a change in the socioculture structure in Turkey as well as political changes. For this reason, it is very important to recognise that the effects of cultural changes in our country are directly reflected in Turkish art after 1980, through the examination of figure and realty concepts.