Yetişkinlerin çevre koruma konusundaki bilgi ve tutum düzeylerinin saptanması: Foça örneği
Determining adults' knowledge and attitudes towards environmental protection : The sample of Foça
  1. Tez No: 368251
  2. Yazar: ÖZGÜR KINALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin Eğitimi, Çevre Eğitimi, Çevre Sorunları, Çevre Bilinci, Adult Education, Environmental Education, Environmental Problems, Environmental Consciousness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı, örgün ve yaygın eğitim yoluyla verilen çevre eğitim programlarının yetişkinler üzerinde, ne kadar etkili olduğunu saptamak, hedef kitlenin bilgi ve tutum düzeylerini belirlemek, örgün ve yaygın eğitim faaliyetlerinin topluma yansımasını ortaya koymaktır.Araştırma 2013-2014 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında İzmir ili Foça Halk Eğitim Merkezinde çeşitli mesleki ve kişisel gelişim kurslarına katılan 468 yetişkinle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak, Çevre Sorunları Bilgi Anketi(ÇSBA), Çevre Tutum Ölçeği (ÇTÖ) ve demografik özellikleri belirlemeye yönelik kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma sürecinde elde edilen veriler, SPSS 21.0 istatistik paket programı aracılığı ile çözümlenmiştir. Araştırmamız sonucu toplanan verilerden Çevre Tutum Ölçeği (ÇTÖ)'nin genel güvenirliği Cronbach's Alpha Katsayısı 0,886 olarak yüksek bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda yetişkinlerin yaş ve eğitim düzeyi arttıkça çevreye yönelik tutumların ve bilgi düzeyinin arttığı görülmüştür. Bununla birlikte bayanların çevreye yönelik bilgi ve tutumlarının erkeklere göre yüksek olduğu, devlet kurumlarında çalışanların özel sektöre göre bilgi ve tutum yönünden daha yüksek seviyede olduğu gibi bazı anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of the environmental education programmes which are given through formal and informal education on adults; to determine the target audiences' knowledge and attitude level; to define the reflection of formal and informal education activities upon the society. The research has been carried out during the fall term in 2013-2014 education and academic year with 468 adults who have participated in different technical and personal development programs in Foça Public Education Center in İzmir.Environmental Problems Information Survey (EPIS), Environmental Attitude Scale (EAS) and personal data form to identify demographic characteristics have been used as tools for data collection for the research. The collected data in the research have been analyzed through SPSS 21.0 statistics package program. It has been found out that the overall reliability of Environmental Attitude Scale (EAS) is high with 0,886 in Cronbach's Alpha co-efficient.At the end of the research it is seen that adults'attitude and knowledge levels about the environmet rise as the adults' age and education level grow. Apart from that some meaningful differences are determined such as women's knowledge and attitude levels towards the environment are higher than men, and the workers in goverment agencies have a higher level of knowledge and attitude than the workers in private sector.