Öğretmenlere göre eğitim denetmenlerinin mesleki etik ilkelere uyma düzeyleri
Teachers' views on the levels of supervisors' obeying the professional ethical principles
  1. Tez No: 368254
  2. Yazar: ŞEFİKA ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: denetim, denetmen, mesleki etik, supervision, supervisor, professional ethics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin görüşlerine dayalı olarak, eğitim denetmenlerinin denetimleri sırasında uymaları beklenen mesleki etik ilkelere ne düzeyde uygun davrandıklarını belirlemek, bu doğrultuda uygulayıcılara ve araştırmacılara öneriler geliştirmektir. Araştırma, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında İzmir İli Ödemiş İlçesi, ilçe merkezinde yer alan resmi ilkokul (10) ve ortaokullarda (8) görev yapan 390 öğretmenin görüşlerine dayandırılmaktadır. Araştırma verilerinin toplanması için“İlköğretim Denetmenlerinin Uymaları Beklenen Etik İlkeler Anketi”kullanılmıştır. Veri analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t-Testi, Anova, Post Hoc LSD testleri kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlardan bazıları şunlardır: (1) Öğretmenler, eğitim denetmenlerinin mesleki etik ilkelere uyma düzeylerini, hem anket genelinde hem de anketin“davranış”ve“rol”boyutlarında“genellikle gözlüyorum”şeklinde değerlendirmiştir. (2) Öğretmenlerin cinsiyet, yaş ve eğitim durumlarına göre, anket genelinde ve“davranış”boyutunda, eğitim denetmenlerinin mesleki etik ilkelere uyma düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. (3) Öğretmenlerin kıdem ve branşlarına göre ise, anket genelinde ve“davranış”boyutunda, denetmenlerin mesleki etik ilkelere uyma düzeylerinde anlamlı bir farklılık görülmüştür. (4) Öğretmenlerin cinsiyet, yaş, kıdem, eğitim durumu ve branş değişkenlerine göre, anketin“rol”boyutunda, eğitim denetmenlerinin mesleki etik ilkelere uyma düzeylerinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir. (5) Öğretmenlerin çalıştıkları okul türüne göre, eğitim denetmenlerinin mesleki etik ilkelere uyma düzeylerinde, anket genelinde ve anketin“rol”boyutunda anlamlı bir farklılık görülürken;“davranış”boyutunda anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Based on the opinions of the teachers working at the elementary and secondary schools; this paperims to determine to what extent the education supervisors behave in step with professional ethical principles, expected to be obeyed, during their supervisions; and in this direction, develop proposals for practitioners. The research is based on the opinions of 390 teachers working at formal schools (10) and secondary schools (8), being located in the county of Ödemiş, in the province of İzmir in 2013-2014 academic year. ''Survey on ethical principles to be obeyed by primary education supervisors'' has been used in order to gather the research data. In data analysis; frequency, percent, arithmetic average, standard deviation, t-Test, Anova and Post Hoc LSD Test have been used. Some of the results obtained from the research are as follows: (1) Teachers mostly evaluated the level of obediance to the professional ethical principles by education supervisors as ''I usually observe'' both in overall survey and 'behaviour' and of 'role' sections of the survey. (2) According to the gender, age and educational backgrounds of teachers; in overall survey and in 'behaviour' section, no significant difference between the levels of obedience to the professional ethical principels by education supervisors has been found. (3) However, according to the teachers' seniority and branches; in overall survey and 'behaviour' section, a significant difference between the levels of obedience to professional ethical principles by education supervisors has been seen. (4) According to the teachers' gender, age, seniority, educational background and branches; in 'role' section no, any significant difference between the levels of obedience to the professional ethical principels education supervisors has been seen. (5) According to the type of schools; while a significant difference has been seen in overall survey and 'role' section, no significant dimension has been seen 'behaviour' section.