Türk kadın yazarların 2000 sonrası romanlarında çocuk ve eğitim
Children and education in the novels by Turkish female authors after 2000
  1. Tez No: 368286
  2. Yazar: ÖZLEM SEZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk romanı, kadın yazarlar, çocuk, eğitim, Turkish novels, women writers, children, education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 427
Özet
Edebiyatımızda, kadın yazarlarımızın varlık gösterme çabaları uzun süre devam etmiş, kadın yazarlarımızın ortaya koyduğu eserler, zaman zaman nitelik açısından tartışılmıştır. Günümüzde ise ferdî, siyasi ve toplumsal olaylara karşı duyarlılıklarıyla ve onları ele alış biçimleriyle, kadın yazarlarımız edebiyatımızda önemli bir yer tutar. Çalışmamızda, kadın yazarlarımızın, edebiyattaki konumları belirlenmeye çalışılmış; değişen toplum ve aile yapısının çocuk üzerindeki etkilerini ve toplumsal gelişmişlik açısından büyük önem taşıyan“eğitim”kavramını, kadın yazarlarımızın penceresinden tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla, 2000 yılında ve sonrasında eser veren kadın yazarlarımızdan; Alev Alatlı, Ayfer Tunç, Ayla Kutlu, Ayşe Kulin, Elif Şafak, Emine Işınsu, Buket Uzuner, İnci Aral, Latife Tekin, Leylâ Erbil, Nazlı Eray, Nermin Bezmen, Oya Baydar, Peride Celal, Pınar Kür ve Sevinç Çokum'a ait toplam altmış yedi roman incelenmiştir. İnceleme sonucunda kadın yazarlarımızın,“çocuk”kavramına bağlı olarak; çocuğun gelişim dönemleri, çocuk-aile ilişkisi, çocuklarda davranış problemleri, parçalanmış ailede büyüyen çocuklar, kardeşler arası ilişki, çocuk yetiştirmede sergilenen tutumlar, kız-erkek evlat ayrımı, çocuklar arası iletişim, çocuğun toplumdaki yeri, çocuk ve cinsellik, çocuk yaşta evlilik, çocuk ve din gibi konuları ele aldığı görülmüştür.“Eğitim”kavramı kapsamında; çocuğun aileden aldığı eğitim, ailenin eğitim sürecine etkisi, eğitim kurumları, eğitime verilen önem, eğitim kurumlarına yönelik eleştiriler, öğretmen modelleri, öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar, öğrencilerin okula yönelik tutumları, öğrencilerin yaşadıkları uyum sorunları, sorunlu öğrenci davranışları, özel durumu olan çocukların eğitimi, okula gönderilmeyen çocuklar, özel okullar, dinî eğitim üzerinde durulduğu belirlenmiş ve bölüm içerisinde, konulara uygun olarak saptanan örneklere yer verilmiştir. Çalışma sonucunda; kadın yazarlarımızın,“çocuk”kavramını tek başına değil; aile ilişkileri bağlamında ele aldığı, ailelerin yanlış tutumlarını ve bu tutumların yol açtığı olumsuz sonuçları ortaya koydukları görülmüştür. Ayrıca eğitim konusuna eleştirel bir tutumla yaklaştıkları, eğitim sistemimizin sorunlarını gözler önüne serdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkish literature, effort to show the presence of women writers have continued for a long time, revealed that the works of women writers of our times is discussed in terms of quality. Nowadays, social, political, and social events and with sensitivity to the forms of handling them, women writers occupy an important place in our literature. In this study, the position of women writers was conducted to determine in our literature, changing society and family structure effects on children and social development of great significance in terms of the concept of education, to aim the perspective of women writers. To this aim, women writers who write a novel in 2000 and after that have a total of sixty seven novels which belongs to each of Alev Alatlı, Ayfer Tunç, Ayla Kutlu, Ayşe Kulin, Elif Şafak, Emine Işınsu, Buket Uzuner, İnci Aral, Latife Tekin, Leylâ Erbil, Nazlı Eray, Nermin Bezmen, Oya Baydar, Peride Celal, Pınar Kür ve Sevinç Çokum. At the end of the study it is seen that women writers in Turkish literature mention, depending on the concept of child, child's developmental stages, child contact with family, behavior problems in children, children growing up in broken families, relationship with sibling, attitudes in growing children, male-female distinction son, communication between children, child's place in society, children and sexuality, child marriage, children and religion. It is determined that women writers dwell on with in the concept of education, education that child get from family, the influence of the family in the education process, educational institutions, the importance of education, the criticisms of educational institutions, teacher models, problems experienced by teachers, students' attitudes toward school, students encounter compatibility problems, problematic student behavior, education of children with special status, children who are not sent to school, private schools, religious education and proper examples in novels are given in the parts of the study. At the end of this study, it is seen that women writers in our literature mention not only concept of child but also family ties. They also express wrong attitudes of families and negative concequences that those attitudes cause. Besides it is determined that women writers approach the matter of education critically and they display the problems of our education system.