Örnek olaya dayalı öğrenme yönteminin lise öğrencilerinin fizik dersinde kavramsal anlamaları ve özyeterlik inançları üzerindeki etkileri
The effects of case-based learning method on high school students' conceptual understanding and self-efficacy beliefs in physics course
- Tez No: 368285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SEZGİN SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal Anlama, Kavramsal Başarı, Örnek Olaya Dayalı Öğrenme, Fizik Öğretimi, Özyeterlik İnancı, Kalıcılık, Conceptual Understanding, Conceptual Achievement, Case-Based Learning, Physics Instruction, Self-Efficacy Belief, Retention
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırmanın amacı, iki farklı şekilde sunulan fizik öğretiminin (Örnek Olaya Dayalı Öğrenme ve Geleneksel Öğretim) ortaöğretim 9. sınıf düzeyinde öğrenim gören ve fizik dersi alan öğrencilerin enerji ile ilgili konulardaki (İş, Enerji ve Güç, Mekanik Enerji, Enerjinin Korunumu ve Enerji Dönüşümleri, Verim, Enerji Kaynakları) kavramsal anlamaları, kavramsal başarıları, kavramsal başarılarının kalıcılığı ve fizik dersine yönelik özyeterlik inançları üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma, İzmir ilinde bulunan bir Anadolu Meslek Lisesinin 9. sınıf düzeyinde öğrenim gören ve fizik dersi alan iki farklı sınıf üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada, eşitlenmemiş kontrol gruplu ön test-son test yarı deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma, bir deney (n=30) ve bir kontrol (n=30) olmak üzere iki grup üzerinden yürütülmüştür. Deney grubunda (Örnek Olay Grubu - ÖOG) adı geçen konuların öğretimi örnek olaya dayalı öğrenme yöntemi kullanılarak, kontrol grubunda ise (Geleneksel Öğretim Grubu – GÖG) geleneksel öğretim yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri“Enerji Kavramsal Başarı Testi”ve“Fizik Özyeterlik Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 15.0 istatistik programı ile frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, Tek Faktörlü Kovaryans Analizi (ANCOVA) ve Tekrarlı Ölçümler için Çok Değişkenli Varyans Analizi (MANOVA) testleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda iki grubun kavramsal anlamalarındaki değişimlere (soru bazında) bakıldığında olumlu yöndeki en fazla değişimin örnek olay grubunda olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, kavramsal başarı, kavramsal başarının kalıcılığı ve fizik özyeterlik inançlarındaki değişkenlerine göre gruplar arasında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to study the effects of two different types of methods of teaching physics (Case-Based Learning and Traditional Instruction) on high school physics students in the 9th grade in terms of conceptual understanding, conceptual achievement and the retention of the conceptual achievement about the energy topics (Work, Energy and Power, Mechanical Energy, Energy Transformations and Conservation, Efficiency, Sources of Energy) and the self-efficacy beliefs about physics. This study was conducted in an Anatolian Vocational High School located in the province of İzmir. Pre-test/Post-test quasi experimental with non-equivalent control group research design was employed in the study. The research was carried out with two groups (one experimental group and one control group). Experimental Group (Case-Based Learning Group-CBLG) is given the case-based physics instruction on the mentioned subjects, whereas the control group (Traditional Instruction Group-TIG) was taught in the traditional style. Data for the research were collected with the“Energy Conceptual Achievement Test (ECAT)”and the“Physics Self-Efficacy Scale (PSES).”The obtained data was analyzed with SPSS 15.0 by using descriptive and inferential statistics. In the analysis of the data, arithmetic mean, standard deviation, the One-Way Analysis of Covariance (ANCOVA), the repeated measures of Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) were used. When the results of the study were examined as to the conceptual understanding attained in the two groups, it was found that most positive conceptual understanding (in the base of questions in the ECAT) could be seen in the Case-Based Learning Group. On the other hand, there were no significant differences revealed between the groups in terms of conceptual achievement, the retention of conceptual achievement and the physics self-efficacy beliefs.