Abdülkâdir Töre'nin 'Usûl-i Ta'lîm-i Kemân' adlı eseri (çevriyazım ve inceleme)
Transcription and examination the book named 'Usûl-i Ta'lîm-i Kemân' of Abdülkâdir Töre
- Tez No: 368296
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM HAKAN CEVHER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Keman, Music Education, Violin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Sanat Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Müzik biliminin en önemli kaynakları, günümüze kadar yazılmış müzik eserleridir. Her müzik eserinin de incelenmesi gerekmektedir. Ancak burada karşılaşılan en önemli problem eski yazı okuyup anlamadır. Bu çalışmada, 1873-1946 yılları arasında yaşamış olan kemanî ve mûsıkî nazariyatçısı Abdülkadir Töre'nin 1911 yılında yayımlanmış olan“Usûl-i Ta'lîm-i Kemân”adlı kitabı, çevriyazı (transkripsiyon) metoduyla incelenmiştir. Tezin birinci ve ikinci bölümlerinde Osmanlı İmparatorluğu'nda müzik ve keman eğitimi irdelenecektir. Üçüncü bölümde ise metodun biçim, içerik ve kullanılan yay teknikleri incelenecektir. Dördüncü bölümde keman metodunun Osmanlıca'dan Latin alfabesine çevrimi (çevriyazım) yer alacaktır. Türk Müziği'nde ilk keman metodu olma özelliğini taşıyan bu kitabın günümüz yazısına çevrilmesinin bu alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Kemani Tatyos Ağa'dan ve Albert Braun'dan keman dersleri alan Töre'nin bu kitabının Batılılaşma döneminde yazılması sebebiyle, keman eğitiminde incelenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The most important resources of studies in music are the productions in music up untill this day. Every piece of music should be analyzed. One of the main problems in the study of music is to read and understand old pieces. Violinist and music theorist Abdülkadir Töre, who lived between the years 1873 and 1946, has analyzed this study with a theory called transcription in his book“Usûl-i Talîm-i Kemân”which was published in 1911. ln the first and second part of my thesis, i will review the ottoman music and violin education. ln the thirth part, I will go over topics such as the style, content of a method and bow techniques used today. And the fourth part includes the violin method which was translated from Ottoman Turkish to Latin. This book which is special for featuring the first violin theory ever used in Turkish music is thought to be a great benefit if ever translated in modern Turkish language. Töre, who was educated in violin studies by great masters such as Kemani Tatyos Ağa ve Albert Braun wrote his book in the westernization era. This is one of the main reasons why it is found important to studie his book and its methods in violin education.