Kırılgan - başarısız devlet olgusu ve terörizm açmazı (sosyo-iktisadi ve politik dinamikleri dahilinde)
The fragile - failed state phenomenon and terrorism impasse (within socio-economic and politic dynamics)
  1. Tez No: 368295
  2. Yazar: NECMETTİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KARAÇUKA, DOÇ. DR. ABDURRAHMAN NAZİF ÇATIK, YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Küresel Terörizm Endeksi, Kırılgan - Başarısız Devletler, Toplumsal Parçalanma, Sosyal Dışlanma, İktisadi Kalkınma, Terrorism, Global Terrorism Index, Fragile - Failed States, Social Fractionalization, Social Exclusion, Economic Development
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çok kutuplu bir yapıya doğru evrilmekte olan yeni dünya“düzensizliği”içinde, küreselleşen ve daha da kompleks bir yapıya dönüşen terörizm unsurunun muhtemel iktisadi, politik, toplumsal ve psikolojik dinamiklerinin belirlenmesi, terörizmle mücadelede başarı elde edilebilmesi ve sürdürülebilir bir barış ortamının tesis edilebilmesi noktasında hayati öneme sahiptir. Bu amaç doğrultusunda, 2002 - 2011 yılları dahilinde 156 ülkenin analiz edildiği Sabit Etkiler Panel Modeli'nin bulguları, etnik, dilsel ya da inanç temelli toplumsal parçalanmanın/çeşitliliğin yüksek olduğu ülkelerde meydana gelen terör olaylarının iktisadi, politik, psikolojik ve mekansal dinamiklerinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The determining potential economic, politic, social and psychological dynamics of the terrorism which globalized and became more complex structure in the new world“disorder”that evolving a multi-polar structure has a vital importance in order to establish sustainable peace and achieve success in the fight against terrorism. For this purpose, the findings of the Fixed Effects Panel Model on which analyzed 156 countries over the 2002 - 2011 period indicate that terrorist events that occured in higher ethnic, linguistic or religious fractionalized countries have economic, politic, psychological and spatial dynamics.