Musâhabât-ı Ahlâkiye ve Malûmât-ı Vataniye adlı ders kitaplarının transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of the books named 'Musahabat-i Ahlakiye ve Malumat-i Vataniye'
- Tez No: 368353
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALİ GAZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık bilgisi, Ahlak bilgisi, Muallim Orhan Fuad, Citizenship knowledge, Moral knowledge, Teacher Orhan Fuad
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1924 yılında Muallim Orhan FUAD tarafından ilk mekteplerin 4. ve 5. sınıflarında okutulmak üzere yazılan“Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 4 ve Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 5”adlı eski harfli kitapları yeni yazıya aktarmak, çözümlemek ve çeşitli açılardan değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda“Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 4 ve Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 5”kitapları öncelikle yeni yazıya aktarılmış ve konu konu çözümlenmiştir. Diğer yandan konularla ilgili çeşitli açılardan yorumlar yapılmıştır. Çalışma, nitel türde olup doküman analizi yöntemiyle yürütülmüştür.Çalışmada öncelikle metinler, çeviri yazı özelliklerine uygun olarak Türkçeye aktarılmış;konular çözümlenmiş ve çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda“Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 4 ve Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 5”kitaplarının; 1924 İlk Mektep Müfredat Programı'na genel anlamda uygun olduğu, metinlerin biçim ve içerik yönüyle kolaydan zora doğru sıralandığı, hedef kitlenin becerisini geliştirecek nitelikte olduğu ve Cumhuriyetin kurguladığı toplumun özelliklerini yansıttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to transcribe, the books named“Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 4 ve Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 5”and written for proimary schools 4 and 5 grades, into Latin alphabet and analyze them in some different aspects. In accordance with this aim, firstly, the books“Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 4 ve Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 5”transcribed into Latin alphabet and analyzed subject by subject. This qualitative study was conducted in document analysis method. First the texts transcribed into Latin alphabet then the subjects were analyzed and commented. After the analysis, it is seen that the books“Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 4 ve Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 5”were compatible with the First School Curriculum Programme, texts were arranged inductively. And also the texts were good to develop the skills of target group and the reflcetions of the Repuclic society.