Çalışan kadınlarda örgütsel stres ve başa çıkma yolları (Bir kamu kurumu örneği)
Organizational stress among working women and their methods of coping with organizational stress (A public agency pattern)
  1. Tez No: 368387
  2. Yazar: ONUR YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN HAŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Stres, Çalışan Kadın, Organizational Stress, Working Women
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET ÇALIŞAN KADINLARDA ÖRGÜTSEL STRES VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI (BİR KAMU KURUMU ÖRNEĞİ) Onur YAŞAR Günümüz çalışma hayatında, üzerinde durulan en önemli konulardan bir tanesi strestir. Çalışma hayatında belirli rol ve sorumlulukları bulunan birey, örgüt ortamından kaynaklanan“örgütsel stres”ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu kavram iş stresi ya da mesleki stres olarak da adlandırılmaktadır. Diğer taraftan kadınlar, sadece kadın olmaları sebebiyle hem çalışma hayatına girişte, hem de çalışma hayatında erkeklere göre daha fazla sorunla karşılaşmaktadırlar. Bu sorunların temelinde kadınlara verilen toplumsal cinsiyet rolleri bulunmaktadır. Çalışan kadın bir taraftan ev ve iş yaşamı arasında denge kurmaya çalışırken diğer yandan birçok sorunla mücadele etmektedir. Bu tezin amacı; çalışan kadınların yaşamış oldukları örgütsel stres kaynaklarını tespit etmek ve bu stres kaynakları ile mücadele ederken bireysel ve örgütsel çözüm önerileri sunabilmektir. Bu amaçla uygulama için seçilen kamu kurumunun, Türkiye'de kadına karşı her türlü şiddetle mücadele ederken, kadının sosyal ve ekonomik statüsünü yükseltmek için çalışan bir kurum olması ayrıca önem arz etmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmakta olup birinci bölümde, stres kavramı, bireysel ve örgütsel stres kaynakları, stresin belirtileri ve sonuçları ele alınmıştır. İkinci bölümde, kadının çalışma hayatına girişi, çalışma nedenleri, çalışan kadının Türkiye ve Dünyadaki durumu, kadının çalışma hayatında karşılaştığı sorunlar ve stresle başa çıkma yolları açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünde çalışan kadınların stres kaynaklarını ve stresle başa çıkma yollarını ortaya koymaya yönelik nicel araştırma yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ORGANIZATIONAL STRESS AMONG WORKING WOMEN AND THEIR METHODS OF COPING WITH ORGANİZATIONAL STRESS (A PUBLIC AGENCY PATTERN) Onur YAŞAR Stress is one of the most emphasized topics in today's working life. Any employee, who has some specified roles and responsibilities in a working life, encounters“organizational stress”which is caused by organization atmosphere. This concept is also termed as“job stress”or“occupational stress”. On the other hand, women encounter more problems both in the access to working life and during their working according to men just because of being a woman. The main reason of these problems is“the gender based roles”given to women by the society. On the one hand while working women trying to balance between work and domestic life, on the other hand try to struggle many problems. The aim of this thesis is; finding out the organizational stress sources of working women and proposing the solutions in individual and organizational level while struggling these stress sources. For this aim the chosen of the public agency is very important because the agency's first aim is eliminating all forms of discrimination against women while trying to promote social and economic status of women in Turkey. The Thesis has three chapters and in the first chapter, stress, individuals and organizational stress sources, symptoms of stress and results of stress were focused on.The second chapter includes, entrance of women in to working life, reasons of women for working, the situation of working women in Turkey and World, the problems that working women encounter in working life and the ways of coping with organizational stress.The last chapter includes the research about the stress sources and the ways of coping with organizational stress of women who works in General Directorate on the Status of Women.