Muhasebe bilgi sistemleri denetimi
Accounting information systems audit
- Tez No: 368462
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN BAYAZITLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Bilgi Sistemleri, Muhasebe Bilgi Sistemleri Denetimi, External Audit, Information Systems, Accounting Information Systems Audit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Yirmibirinci yüzyılda artan muhasebe skandalları, standart ve düzenlemelerin yolsuzlukları önlemekte tek başlarına yeterli olmadığını ortaya koymuştır. Muhasebe çalışmalarının elektronik ortamlarda yapılmaya başlanması bu elektronik ortamların da denetlenmesini zorunlu hale getirmiştir. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; bağımsız denetim ve bilgi sistemleri olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Birinci kısımda geleneksel denetim ve risk tabanlı denetim olmak üzere bağımsız denetim yaklaşımları ve aşamaları açıklanmıştır. İkinci kısımda ise bilgi sistemleri denetimi yapısı, unsurları, amaçları ve türlerine değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümü; muhasebe bilgi sistemleri ve muhasebe bilgi sistemleri denetimi olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Birinci kısımda muhasebe bilgi sistemleri yapısı, çalışma süreci ve muhasebe bilgi sistemlerinin yönetim üzerindeki etkisi açıklanmıştır. Çalışmanın asıl ve son bölümü muhasebe bilgi sistemleri denetimi kısmıdır. Burada muhasebe bilgi sistemlerinin bilişim teknolojileri ile ilişkisi, muhasebe bilgi sistemlerinin denetim süreci ve muhasebe bilgi sistemi denetiminin bağımsız denetim içerisindeki yeri anlatılmıştır. Çalışmanın amacı muhasebe bilgi sistemleri denetiminin neden bağımsız denetim ile uyumlu şekilde yürütülmesi gerektiğini incelemektir. Çalışmanın sonucunda bağımsız denetim ve muhasebe bilgi sistemleri denetimi uyumu üç nedene bağlanmıştır. Birinci neden, teknolojik ilerlemelere bağlı olarak elektronikleşen kayıt ortamında hata ve hilelerin sistemde gizli kalma olasılığının artması ve sistemlere odaklanılması gerektiğidir. İkinci neden, bilgi sistemlerinin, işletmelerde iç kontrol yapısının bir parçası haline gelmesi ve bağımsız denetimde kontrol riski değerlendirmesinde dikkate alınması gerektiğidir. Üçüncü neden ise elektronik bilgi sistemlerinin denetim kanıtlarının yapısını değiştirmesi sonucu yalnızca kanıtlara değil kanıtları oluşturan sistemlere odaklanılması gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
Rising corporate accounting scandals in the last few decades indicate that accounting standards and regulations have been insufficient to avoid them. Recent auditing mechanisms are not as simple as the previous ones, because technological improvements let the corporations to electronically perform accounting activities. This thesis examines the underlying reasons behind the necessity of integration of audit of accounting information systems into external auditing. This thesis consists of two main sections. The first section is also divided into two parts as external audit and information systems. Traditional and risk-based audit approaches are explained in Part 1 whereas the second part states the audit structure, factors, purposes and types. Second section of the thesis starts with the description of accounting information systems mechanisms and then continue with the influence of accounting information systems on management. The last part of the section is about the audit of accounting information systems. In this part, the relationship between accounting information systems and information technologies is examined and then audit process of accounting information systems is analyzed. Finally, the role of accounting information systems on external audit is investigated. The studies in accounting information systems and external auditing literatures are investigated and results confirmed that there are three main reasons for integrating the two disciplines. Initially, considering the technological improvements, accounting records are electronically prepared and this causes mistakes and frauds to be hidden within the system. Therefore, it is necessary to focus on this issues. The second reason is that information systems are recently an important part of the internal control structure of any management and so it should be considered within the control risk assesment part of external auditing. Finally, the structure of audit evidences have been changed by transformation into electronical information systems. This indicates that it is necesaary to not only focus onevidences but also systems that form that evidences.