Toplam kalite yönetiminin işletme performansına etkisi: Lojistik sektöründe bir uygulama
Effect of total quality management on business enterprise performance: A practice in logistic sector
  1. Tez No: 368513
  2. Yazar: EMİNE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Performans, İşletme Performansı, Quality, Total Quality, Total Quality Management, Performance, Business Enterprise Performance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ: LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA Emine YILMAZ 2014-XV+ 89 sayfa Günümüzde işletmeler küresel rekabetin, bu rekabet sonucu ortaya çıkan yeni yaklaşımların, iş piyasasında oluşturulan yeni rekabet stratejilerinin ve performans artırıcı tekniklerin uygulanabilirliği konusundaki problemlerle karşı karşıyadır. Bu ortamda ayakta kalabilmenin tek yolu ise işletme verimliliği ve karını artıracak uygulamalara her zamankinden daha fazla önem vermek ve bu yönde radikal kararlar almaktır. İşletme performansının artırılması karlılık ve verimliliğin belirleyicisi olduğundan, bu yönde atılacak adımlara büyük önem verilmelidir. Toplam Kalite Yönetimi, müşteri ve işgören memnuniyetini sağlamak amacıyla her faaliyetin sürekli iyileştirme çerçevesinde, bilgi ve sistem yaklaşımı kullanılarak tüm süreç ve aşamalarda kalite odaklı çalışılmasıdır. Belirlenen hedefler sonucu ortaya çıkan çıktıların ölçülmesi ise işletmenin her geçen gün daha da artan rekabet ortamında ayakta kalabilmesi için oldukça önemlidir. Bu anlamda işletmelerde TKY adına yürütülen faaliyetlerin işletme performansına olan etkisinin belirlenmesi bir işletmenin sahip olduğu kaynakların değerlendirilmesinin ötesinde geleceğe yönelik oluşturulacak amaç ve hedeflerinin belirlenmesi açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasının temel amacı, TKY uygulamalarının işletme performansına olan etkisini ortaya koymaktır. Tez çalışması kapsamında gerçekleştirilen araştırma, Trabzon ve Gümüşhane ilinde faaliyet göstermekte olan lojistik işletmelerindeki çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anket sonucunda toplanan veriler SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Gerçekleştirilen araştırma sonucunda TKY uygulamalarının işletme performansı üzerinde olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür. Yapılan değerlendirmeler sonucu, TKY ile İşletme Performansını arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
MASTER THESİS EFFECT OF TOTAL QUALİTY MANAGEMENT ON BUSİNESS ENTERPRİSE PERFORMANCE A PRACTİCE İN LOGİSTİC SECTOR Emine YILMAZ 2014,Nowaday Business enterprises face obstacles such as new business approaches, new competititon strategies and new techniques that increase business performance applicability which are caused by global competition. The only way to survive as a business entity in this environment is to give more importance to business productivity and conduct application that bring more profit to the business and take radical decisons for the same purposes more than ever. Since increasing business performance is the key factor to the productivity and profitibility, the steps to achieve this purposes are vital. TQM is a process to achieve costumer and business satisfaction by using information and system at all time and every stage with the focus on quality in all business activivities. It is important to measure the outcome of determinate goals for the business to be able to stand and survive in a competitive market. To determine how effective all business activities that are being carried for TQM is beyond the business enterprise's sources evaluation, it is rather important to determine how to establish future purposes. The aim of this thesis is to determine effect of TQM on Business Enterprise Performance. Research is made on workers who work logistic business enterprise in Trabzon and Gümüşhane. Validy and reliability analysis are made on collected datas after survey and evaluated. According to research result, it's understood that, TQM has a significant possitive effect on Business Enterprise Performance.