Tedarik zinciri kalite yönetiminde liderlik etkisi - Türkiye'de faaliyet gösteren işletmeler evreninde deneysel bir araştırma
Leadership effect on supply chain quality management - An empirical research in Turkish business environment
  1. Tez No: 429959
  2. Yazar: SEYHAN TEOMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUSUN ÜLENGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Kalite Yönetimi, Liderlik, Tedarik Zinciri Yönetimi, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Leadership, Quality Management, Supply Chain Management, Structural Equation Modelling, Transformational Leadership
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tez çalışmasında; işletmeler arası rekabetin odağındaki“kalite”ve“Toplam Kalite Yönetimi”konuları, ürün ve firma merkezli klasik anlayışın ötesinde tüm tedarik zinciri boyutunda incelenmekte, ve Tedarik Zinciri Kalite Yönetimi'nde başarıya giden yolda, işletme yöneticilerinin rolü ve etkisi“liderlik”olgusu çerçevesinde mercek altına alınmaktadır. Tezin amacı; kalite yönetiminde başarı ve süreklilik sağlanabilmesi için en önemli unsur olarak öngörülen“Dönüşümcü Liderlik”tarzını destekleyen yönetici davranışlarının, işletmelerin Tedarik Zinciri Kalite Yönetim performansı üzerinde ne derece etkili olduğunu, Türkiye'de faaliyet gösteren işletmeler evreninde araştırmaktır. İşletmelerin Tedarik Zinciri Kalite Yönetim performansı ve yöneticilerinin Dönüşümcü Liderlik düzeyi araştırmanın temel değişkenleri olarak kabul edilmiş, bu değişkenlerin ve aralarındaki ilişkinin ölçülmesi için bir model önerilmiş, ve model doğrultusunda hazırlanan bir anket işletmelerde kalite çalışmaları ile direkt veya dolaylı olarak ilgili orta ve üst düzey yöneticilere uygulanmıştır. Kullanılan veriler, farklı demografik özelliklere sahip 158 işletmeden toplanmıştır. Önerilen modelde, işletmelerin Tedarik Zinciri Kalite Yönetim performansı sekiz boyutta, yöneticilerin Dönüşümcü Liderlik düzeyi ise altı boyutta ölçülmektedir. Model değişkenleri arasındaki ilişkiyi analiz etmek için Yapısal Eşitlik Modeli kullanılmıştır. Analiz sonuçları; yöneticilerin Dönüşümcü Liderlik düzeyinin, işletmelerin Tedarik Zinciri Kalite Yönetim performansı üzerine oldukça güçlü ve pozitif etkisi olduğunu göstermiştir. Elde edilen bulgular, araştırma kapsamındaki işletmelerde Tedarik Zinciri Kalite Yönetiminde başarı sağlanabilmesi için yöneticilerin nasıl bir tutum sergilemesi ve hangi davranış biçimlerini benimsemeleri gerektiği konusunda da önemli ipuçları vermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the influence of managers' transformational leadership style on a firm's quality management performance from both an internal and external supply chain perspective. Today, quality has become the essence of competitive advantage for all enterprises. In general, research on quality management primarily examines the relations between the firms' internal practices of quality management and the various levels of organizational performance. However, as competition moves beyond a single firm into the supply chain, the focus is shifted from the management of internal quality practices alone to integrating these practices with those of external supply chain partners (i.e., Supply Chain Quality Management). Conversely, all quality management models strongly emphasise the importance of leadership in a company's top management to success in quality improvement. The basic rationale for the importance of leadership to Supply Chain Quality Management is that leaders influence the motivation of an organization's internal and external members, and motivated members help improve a firm's quality performance. Modern leadership theories have focused on transformational and transactional types of leadership. The literature suggests that the leadership capability in the form of the transformational style is the key determinant to success in all quality management practices and business excellence models. An on-line survey of quality related managers of enterprises operating in Turkey is conducted to measure the transformational leadership characteristics of managers and their impact on firm's quality management performance. A proposed research model and hypothesis are tested by using a Structural Equation Model. The results show that the level of the transformational leadership style of managers has a significant and positive impact on a firm's supply chain quality management performance.