Sürücü davranışı ve sürücü kişiliği arasındaki ilişki analizi
Analysis of the relationship between driving behavior and driver personality
  1. Tez No: 368519
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. EKREM CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Trafik, Traffic
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Kişilik, Beş Faktör Kişilik Özellikleri, Trafik, Sürücü Davranışı, Disaster, Personality, Five Factor Personality Traits, Traffic, Driver Behaviour
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Afetler çağımızda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de üstesinden gelmekte zorluk çekilen doğal ya da insan kaynaklı olaylardır. Afet sınıflamasında insan kaynaklı afetlerden biri de karayolunda meydana gelen kazalardır. Trafik kazaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli can ve mal kayıplarına, yaralanma ve kalıcı sakatlıklara, ekonomik ve psikolojik kayıplara yol açmaktadır. Afetlere en çok maruz kalan ülkelerden biri olan Türkiye'de trafik kazalarında meydana gelen can ve mal kayıpları depremlerden daha çok görülmektedir. Çalışmamız insan kaynaklı afetlerden olan trafik kazalarına sebep olan unsurların en başında gelen insan unsuru bazında ele alınmıştır. Kişilik yapıları, kişiliğin katmanları, kişiliği oluşturan unsurlar, A ve B tipi kişilik yapıları, beş faktör kişilik özellikleri ile trafik kavramı, trafik güvenliği, trafik kazaları, trafik kazalarına sebep olan unsurlar, sapkın sürücü davranışlarına yer verilmiştir. Çalışmamızda Trabzon ilinde trafikte araç kullanan rastgele seçilmiş 68' i bayan, 182' si bay olmak üzere toplam 250 kişiye uygulanan anket aracılığıyla kişilik yapıları ile sürücü davranışları arasındaki ilişkiyi tespit etmek amaçlanmış, hangi tür kişilik yapılarına sahip kişilerin kurallara uymadığı, hangilerinin kurallara uyduğu yapılan beş faktör kişilik analizi ile ölçmek ve trafik unsuruna dikkat çekmektir. Verilerin analizinde SPSS 15 paket programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Disasters such as our age, our country all over the world overcome the most difficult natural or human-induced events. One of the human-induced disasters in the classification of disasters occurring in highway accidents. Traffic accidents in our country and all over the world as well as significant loss of life and property, injury and permanent disability, leads to economic and psychological losses. Turkey is one of the most exposed countries in traffic accidents occurring losses of life and property from earthquakes are more frequent. Our study of human-induced disasters that cause traffic accidents from the beginning of the elements are discussed in terms of the human element. Personality structure, personality layers, personality-forming elements, A and B-type personality structure, five-factor personality traits and the concept of traffic, traffic safety, traffic accidents, traffic accidents, the factor causing the aberrant driver behavior are given. In our study in Trabzon in traffic driving randomly selected 68 females , 182 males, for a total of 250 people applied via surveys personality structures and driver behavior relationship between detecting intended, what type of personality with people obey the rules, which ones follow the rules that the five factors with personality analysis to measure and to draw attention to the traffic elements. In the analysis of data using SPSS 15 software package was used.