Milli Kütüphane 06 hk 578, 06 hk 951 numaralarında kayıtlı mecmuaların 'mecmuaların sistematik tasnifi projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
Systematic classification of poem mecmua's numbered 06 hk 578, 06 hk 951 in the library of Turkey according to (MESTAP)
- Tez No: 368552
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk edebiyatı, şiir mecmuaları, MESTAP, Classical Turkish literature, poem collections, MESTAP
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 370
Özet
Köken itibariyle Arapça“cemʿ”(جمع) kökünden gelen“mecmûʿa”kelimesi,“toplanıp biriktirilmiş, tanzim ve tertip edilmiş şeyler heyeti”anlamına gelir. Bir edebî terim olarak ise mecmua,“farklı kişilere ait metinlerin/metin parçalarının bir araya getirildiği eserler bütünü”mânâsındadır. Kütüphanelerde genellikle“Mecmûʿa-i Eşâr”ya da“Mecmûʿatü'l-Eşʿâr”adlarıyla kayıtlı olan şiir mecmuaları arasında, özellikle klâsik şiirimize ait belirli nazım şekilleri ve türlerinden şiirlerin derlenmesiyle oluşan mecmualar da bulunmaktadır.“Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi”(MESTAP) dâhilinde hazırlamış olduğumuz çalışmamızda incelediğimiz mecmualar, Ȃgâh Sırrı Levend'in tasnifine göre ikinci sırada yer alan, antoloji niteliğindeki şiir mecmualarındandır. Bu çalışmada Milli Kütüphane'de“Mecmûa-i Eşâr”adıyla anılan 06 Hk 578 ve 06 Hk 951 numaralı şiir mecmuaları“Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi”(MESTAP)'ne göre tasnif edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The word of“mecmûʿa”originated from Arabic“cemʿ”(جمع) means“the things collected”. As an literary term, the mecmua means that“the works collected literary works belonging to diverse poets”. Among the mecmuas in the libraries save as“Mecmua-i Eşar”or“Mecmuatü'l- Eşar”, there are the poem mecmuas (poem collections) consisting of significant poetry species and forms. The mecmuas in this study we prepared inside of The Project Systematic Classification of Mecmua's (MESTAP) are poem collections in capacity of colleetanea, according to Agâh Sırrı Levend's classification they are second line. In this study the poem collections numbered 06 Hk 578 and 06 Hk 951 in the National Library of Turkey classified according to The Project Systematic Classification of Mecmua's (MESTAP).