Milli Kütüphane Ankara - Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Koleksiyonunda 06 Hk 578 arşiv numarası ile kayıtlı Mecmû'a-yı Eş'âr: Metin - inceleme - tıpkıbasım
Mecmû'a-yi Eş'âr registered to 06 Hk 578 archive number in the Collection of National Library Ankara - Adnan Ötüken Provincial Public Library: Text - research - facsimile
  1. Tez No: 412149
  2. Yazar: BAHAR GENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmû‟a-yı EĢ‟âr, Klâsik Türk Edebiyatı, Gazel, Mecmû‟a-yı EĢ‟âr, Classical Turkish Literature, Gazel
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 614
Özet
Çalışma konumuz olan mecmû'a, bir metâli ve ebyât mecmû'asıdır. Ankara Milli Kütüphane Ankara-Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Koleksiyonu'nda 06 Hk 578 arşiv numarası ve Mecmû'a-yı Eş'âr adı ile kayıtlı bulunan ve derleyeni tarafından herhangi bir isim verilmemiş olan bu mecmû'a, tarafımızdan transkribe edilmiş, fakat metin üzerinde ne derleyicisi ne de yazılış tarihi hakkında bir kayıt bulunamamıştır. Mecmû'adaki beyitler, yayınlanmış dîvân ve tezkireler ile karşılaştırılarak her birinin şâirleri tespit edilmeye çalışılmış, aynı zamanda metindeki beyitler ile dîvânlardaki beyitler arasında farklılıklar var ise bunlar dipnot ile belirtilmiştir. Mecmû'anın tertipleniş şekli, şâir kadrosu ve kullanılan vezinler, tablo ile gösterilmiş, beyitler ise nazım biçimleri, mahlas, konu, yer isimleri, şahıs isimleri deyim ve atasözleri, erkek cevânlara yazılmış beyitler gibi çeşitli yönlerden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The mecmû'a we study is a mecmû'a of the first couplet of odes and eulogiums, and couplet. This mecmû'a which is registered to 06 HK 578 archive number in the collection of National Library Ankara-Adnan Ötüken Provincial Public Library and that is named as Mecmû'a-yı Eş'âr and also whose compiler is not named is transcribed by us. However, any registration could not be found about its compiler or the date of its writing on the text. In this study, we try to determine each poet by comparing the couplets in the mecmû'a with published dîvân and the collection of biographies. At the same time, if there are differences between the couplets in the mecmû'a and the couplets in the dîvâns, these differences are stated as footnotes. The arranged form of the mecmû'a, poet staff and meters used are showed as table, and couplets are researched in terms of verse types, pseudonym, subject, proverbs and idioms, the names of places, the names of people and male lovers.