Energy performance of smart buildings: Simulating the impact of active systems and passive strategies
Akıllı binalarda enerji performansı: Aktif sistemlerin ve pasif tasarım ilkelerinin karşılaştırmalı etkisi
  1. Tez No: 368867
  2. Yazar: BUĞRA TETİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SOOFIA TAHIRA ELIAS ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Binaların enerji performansı, enerji simülasyonu, aktif sistemler, pasif tasarım yöntemleri, akıllı binalar, Energy performance in buildings, thermal simulation, active systems, passive design strategies, smart / intelligent buildings
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Enerji verimliliği, enerjinin çeşitli çevresel, ekonomik ve hatta politik boyutlarından ötürü dünya ölçeğinde en önemli konulardan biri haline gelmiştir. Bu bağlamda, dünyadaki toplam enerji tüketiminin yaklaşık yarısını binaların teşkil ettiği göz önünde bulundurulduğunda binaların enerji performansı enerji verimliliği için kritik bir rol üstlenmektedir. Son yıllarda ilgi çekici olan akıllı binalar, akıllı teknolojiler ile konuya katkı sağlamayı amaçlarken tarih boyu süre gelmiş çeşitli pasif tasarım yöntemleri sundukları enerji tasarruf potansiyelleri ile günümüzde de geçerliliğini sürdürmektedir. Bu çalışmanın amacı sadece çeşitli teknolojilerin ve geleneksel yöntemlerin enerji verimliliğine katkısını karşılaştırmak değil, aynı zamanda ısıtma yükü baskın olan bölgelerde bu aktif sistem ve pasif yöntemlerin enerji tasarruf potansiyelini araştırmaktır. Çalışma ısıtma yükünün azaltılmasına odaklanmakla kalmayıp aydınlatmada kullanılan elektrik enerjisi üzerinde kullanılan sistemlerin etkisini de gözlemlemektedir. Ankara'da mevcut bir konut bloğunda bulanan bir daire temel durum olarak incelendi ve seçilen çeşitli aktif sistemler ile pasif yöntemler bu temel durum modeli üzerinde bilgisayar tabanlı enerji simülasyonları yardımıyla test edildi. Literatür çalışması ışığında seçilen sistemlerin ve yöntemlerin piyasada yaygın ulaşılabilirlikleri göz önünde bulunduruldu. Toplamda kırk iki farklı senaryo içeren üç simülasyon serisi süreç boyunca test edildi. İlk seride sadece aktif sistemler test edilirken, ikincide sadece pasif yöntemler ele alındı. Son olarak üçüncü seride aktif sistemlerin ve pasif yöntemlerin birlikte kullanımının enerji tasarrufuna etkileri test edildi.
Özet (Çeviri)
Energy efficiency is one of the most important attempts in the world because of various environmental, economical and developmental aspects of energy. In this context, energy performance of buildings has been a critical issue since buildings constitute approximately half of total energy consumption. The concept of smart building which has been attractive recently, contributes to the issue with smart technologies; while some passive design techniques which have been used throughout the history are still applicable for energy saving. The study aims to evaluate not only comparative impact of technological devices and traditional methods, but also energy saving potential of them for locations where heating load is dominant. While researching impacts of various active or passive building components to energy efficiency, the study not only focused on heating load reduction but also lighting electricity saving by use of daylight. Selected various active systems and passive strategies is tested on a base-case module, which is a flat in an existing residential tower in Ankara, by the help of computer based energy simulations. Systems and strategies are selected in the light of literature by considering wide availability in market. During the process, three series of simulation variations including forty-two different scenarios are tested. Only active systems is tested in the first series and only passive strategies in the second. Finally, impact of using both active systems and passive strategies together is tested in the third series.