II. Meşrutiyet Döneminde bir çocuk ve gençlik dergisi: Talebe Defteri
A journal of child and youth published in second constitutional period: Talebe Defteri
  1. Tez No: 368964
  2. Yazar: GÖKÇE ULUS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİDE DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Talebe Defteri, Ġkinci MeĢrutiyet Dönemi, çocuk ve gençlik, Süreli Yayın, Dergi, Talebe Defteri, Second Constitutional Period, Child and Youth, Periodical, Journal
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Meşrutiyet, iki devre olarak anılan, on dokuzuncu yüzyılın ikinci çeyreğinde başlayıp yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde sona eren çalkantılı bir dönemdir. Savaş, isyan ve kayıplarla yıpranan halka yeni bir soluk getirecek, ayakta kalma cesareti aşılayacak eserlerin verildiği Millî Edebiyat bu dönemde meydana çıkmıştır. Çalışmamız; bir Millî Edebiyat ürünü olan, II. Meşrutiyet devrinde Muallim Ahmed Halid tarafından çıkarılan Talebe Defteri süreli yayınını incelemeye yöneliktir. Tezimizin amacı 1913-1919 yılları arasında yayımlanan Talebe Defteri dergisinin incelenmesi, döneminde üstlendiği rolün ortaya konulmasıdır. Çocuk ve gençlik dönemindeki öğrencilere hitap eden dergi, yayımlandığı yıllar ve içerdiği metinler bakımından Türk Edebiyatı ve Türk Tarihi için çok önemli bir kaynaktır. Cumhuriyet'i kuracak neslin yetiştirilmesinde bir araç olarak kullanılmıştır. Çalışmamız, II. Meşrutiyet Dönemi yayını olan Talebe Defteri sayesinde Millî Edebiyat'ın bir kaynağının daha iyi tanınmasına katkıda bulunacak ve döneminin eğitim anlayışına bir nebze ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
The constitutional period was the turbulent times which was referred as two terms and commenced towards the end of 19th century and lasted until the first quarter of 20th century. The National Literature had been developed in this period comprising of writings which would make a difference and bring encouragement to survive to the community get exhausted from war, rebellion and casualty. In this study, a Journal of Child and Youth: Talebe Defteri from national literature written by Muallim Ahmed Halid in Second Constitutional Period was reviewed. The purpose of this study is to review Talebe Defteri published between 1913 and 1919 and to explain its role in that period. The journal with target audience of child and youth students is a valuable resource for Turkish Literature and Turkish History in terms of its content and publication period. It was used as a tool in rising up the generation that would enact the Republic. By reviewing the Talebe Defteri which was a publication of Second Constitutional Period, this study contributes to understand a resource from national literature and to shed some light on education concept in that period.