Eğitim ve gençlik sorunları bakımından Yücel dergisi üzerine bir inceleme
A review on Yucel journal in terms education and youth issues
- Tez No: 682951
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Yücel, Süreli Yayınlar, Gençlik, Erken Cumhuriyet, Education, Yucel, Perodical Publications, Youth, Early Republican Period
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Süreli yayınlar, toplumların yaşam biçimlerini, ülkelerin siyasi gelişmelerini ve gelişim aşamalarını incelemek ve anlamak için önemli araçlardır. Tanzimat yıllarından itibaren hayatımıza giren süreli yayınlar bu tarihlerden sonra önemli bir gelişme göstermiştir. Başta II. Abdülhamit ve II. Meşrutiyet dönemleri olmak üzere Cumhuriyet'in ilk yıllarında süreli yayınlara her bakımdan önemli işlevler yüklenmiştir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında eğitim, gençlik ve genel kültür konularında yaygın bir etkiye sahip olduğu düşünülen dergilerden biri 1935-1956 yılları arasında toplam 163 sayı yayımlanan Yücel'dir. Bu araştırmanın amacı Yücel dergisini biçim ve içerik açıdan özellikle de eğitim ve kültür konuları yönüyle literatür taramasını kullanarak incelemektir. Cumhuriyet'in getirdiklerini ve bu dönemdeki gelişmeleri yakından takip eden, destekleyen ve okuyucularına aktaran bir yayın olan Yücel dergisi bu çalışma kapsamında derinlikli olarak incelenmiştir. Dergi, iktidarın ve yeni rejimin önemli bir destekçisidir. Özellikle 1940'tan sonra gelişen Hümanizma faaliyetlerini de yakından izlemiş ve bu konuya kendi açısından katkı vermeye çalışmıştır. Yücel sıkı bir“Kemalist yayın”olduğunu her fırsatta dile getirmiştir. 1938'den sonra da bu ideolojik tutumunu ısrarla ve istikrarla sürdürmüştür. Bu sebeple İnönü döneminde bazı sıkıntılar yaşamıştır. Bu çalışmada Yücel dergisinin bütün sayıları gençlik, çocuk, okul hayatı, kadın, dil, din, eğlence, mizah ve hümanizma konu başlıkları altında incelenmiştir. Bir kültür ve gençlik dergisi olan Yücel, ilk sayısında belirttiği gibi“gençlik, kültür ve bilgi cöngü”olduğunu iddia etmiştir. Dergi çıkış amacını gençlik için çalışmak ve gençliğin yücelmesinde bir varlık olmak şeklinde açıklamıştır. Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen inkılaplar ile geleceğin yeniden inşasında Yücel dergisinin önemli bir rol üstlendiği belirtilebilir. Yücel dergisi Kemalist inkılapların yılmaz bir savunucusu ve koruyucusu olduğunu da her durumda açık ve etkili biçimde dile getirmiştir. Bu iddiası derginin bütün sayılarında görülebilir.
Özet (Çeviri)
Periodicals are important tools for examining and understanding the lifestyles of societies, the political developments and development stages of countries. Periodicals that came into our lives in the Tanzimat years have shown a significant development after these years. In the period of Abdulhamid II and the Second Constitutional Period, periodicals were assigned important functions in all respects. In the first years of the Republic of Turkey, the important functions of periodicals continued. Yucel journal was one of the journals thought to have a broad impact on education, youth and general culture in the early years of the Republic. It was published in a total of 163 issues between 1935 and 1956. This research aims to examine Yucel journal in terms of form and content, especially in terms of education and culture topics, by using a literature review. Yucel journal, which was a periodical that closely followed, supported and conveyed the reforms and the developments in the Republic Period, has been examined in depth within the scope of this study. Yucel journal was an important supporter of the government and the new regime. It also closely followed the Humanism activities that developed especially after 1940 and tried to contribute to this issue from its own point of view. Yucel stated at every opportunity that it was a strict“Kemalist periodical”. After 1938, it maintained this ideological stance persistently and consistently. For this reason, some difficulties were experiences during the İnönü Period. In this study, all issues of Yucel journal have been examined under the headings of youth, children, school life, women, language, religion, entertainment, humor and humanism. Yucel, a culture and youth journal, claimed to be“youth, culture and knowledge journal”as stated in its first issue. The journal explained its aim as working for the youth and being an asset in the elevation of the youth. It can be stated that Yucel journal played an important role in the reconstruction of the future with the reforms carried out in the Republican Period. Yucel journal clearly and effectively stated that it was an indomitable defender and protector of Kemalist reforms in every situation. This claim can be seen in all issues of the journal.