2000'li yıllarda Türk kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarının mülki sistem ve mülki idare amirliği mesleği üzerindeki etkileri
The effects of the reorganization studies in Turkish public management on territorial administration and territorial administrators in 2000's
  1. Tez No: 369021
  2. Yazar: ADEM USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP ALTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: 2000'li yıllar, Türk kamu yönetimi, yönetimde yeniden yapılanma, yeni kamu yönetimi, AB üyelik süreci, mülki sistem, mülki idare amirliği, 2000's, Turkish public management, reorganization in management, new public management, the EU accession process, territorial administration, territorial administrator
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 467
Özet
Türk kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmaları, değişik kaynaklarda“bitmeyen senfoni”olarak ifade edilen yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahiptir. 20. yüzyılın son çeyreğinde Batı'da ortaya çıkan yeni yönetim anlayışı, kısa süre içinde tüm dünyayı etkisi altına alarak, Weberyan bürokratik yapılanmayı esas alan geleneksel yönetim sisteminin yeniden sorgulanmasına yol açmış, 21. yüzyılın ilk 10-15 yılında bu yeni yönetim anlayışı çerçevesinde Türk kamu yönetiminde yoğun bir yeniden yapılanma çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde Türk kamu yönetiminde ortaya konulan yeniden yapılanma çalışmaları; yeni kamu yönetimi anlayışı, AB üyelik süreci ile kalkınma planları ve hükümet programları gibi çeşitli resmi belgelerde ortaya konulan yeniden yapılanma hedeflerinin etkisi altında hayata geçirilmiştir. Yönetimde yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında, 2000'li yılların başından itibaren mahalli idare reformu ve bakanlıkların yeniden yapılandırılmasına yönelik çıkarılan kanun ve KHK'ler başta olmak üzere onlarca kanun, KHK ve yönetmelik yürürlüğe konulmuş ve Türk kamu yönetimi yeniden şekillendirilmiş, bu çalışmalardan en fazla etkilenen yapılardan biri, Osmanlıdan Cumhuriyet Türkiye'sine aktarılan taşra yönetim sistemi olan mülki yönetim sistemi ve bu sistemin ana unsuru olan mülki idare amirliği mesleği olmuştur. Bu çalışmada; Türk kamu yönetiminde 2000'li yıllarda görülen yeniden yapılanma çalışmalarının mülki sistem ve mülki idare amirliği mesleği üzerindeki etkileri incelenmiş, yeniden yapılanma çalışmalarının mülki sistem ve mülki idare amirliği mesleği üzerindeki etkilerine yönelik 355 mülki idare amirinin katılımıyla bir araştırma gerçekleştirilmiş ve bu çalışmalarla ilgili mülki idare amirlerinin görüş ve düşünceleri alınmıştır. 2000'li yıllardaki yönetimde yeniden yapılanma çalışmalarının mülki sistem ve mülki idare amirliği mesleği üzerinde zayıflatıcı etkilerde bulunduğu tespit edilerek, mülki sistem ve mülki idarenin geleceğiyle ilgili öngörülerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The reorganization studies in Turkish public management have a 150- year background which named as“endless symphony”in various sources. The new management approach, which emerged in the last quarter of 20th century in the West influenced the entire world within a short time, led to re-question of the traditional management system which based on Weberian bureacracy and within this new management framework, intensive reorganization studies were carried out in the first 10-15 years of the 21th century. In this period, reorganization studies in Turkish public management were implemented under the influence of the reorganization targets set out in reorganization studies, the EU accession process, development plans and government programmes. In context of the reorganization studies in management since the beginning of 2000's, dozens of law, order in council and code were put into effect especially the law and order in councils enacted for reorganization of ministries and local government reform and thus Turkish public management was reorganized and one of the structures the most affected by these studies is territorial administration and its main element territorial administrators which was transferred from Ottoman Empire to Turkish Republic. In this dissertation, the effects of the reorganization studies in 2000's in Turkish public management on territorial administration and territorial administrators is examined, a research intended for effects of the reorganization studies on territorial administration and territorial administrators is carried out with the participation of 355 territorial administrators and are taken their opinions and thoughts about reorganization studies. As detected impoverishing impacts of reorganization studies in public management in 2000's on territorial administration and territorial administrators, the predictions about the future of territorial administration are made.