İmalat sektörlerinin finansal performanslarının TOPSIS ve ELECTRE yöntemleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of financial performance of manufacturing sector by TOPSIS and ELECTRE methods
  1. Tez No: 369020
  2. Yazar: YASİN MERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ÖMÜRBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İmalat Sektörleri, Mali Performans, TOPSIS, ELECTRE, Manufacture Sectors, Financial Performance, TOPSIS, ELECTRE
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Performans analizi, bir işletmenin kullandığı kaynakları, ürettiği ürünleri ve hizmetleri, elde ettiği sonuçları takip etmesi için düzenli ve sistematik bir şekilde veri toplaması, bunları analiz etmesi ve raporlama süreci olarak tanımlanmaktadır. Uygulayıcılar açısından ise, bir işletme tarafından ya da bir program içinde sürdürülen faaliyetlerin sayısal olarak ifade edilmesi anlamına gelmektedir. Bu çalışmada da imalat sektörlerinin performansları TOPSIS ve ELECTRE yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde performans analizinin tanımı, ilişkili olduğu terimler, finansal analiz ve teknikleri ve finansal performans göstergeleri olan başlıca oranlar (rasyolar) ile ilgili teorik bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde çalışmaya temel oluşturan, performansı ölçmede kullandığımız TOPSIS ve ELECTRE yöntemlerinin tanımları, oluşturulma aşamaları ve uygulama alanları ile ilgili teorik bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölüm çalışmanın uygulama bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde T.C. Merkez Bankasının ele almış olduğu imalat sektörlerinin 2009-2011 yılları arası verileri kullanılarak TOPSIS ve ELECTRE yöntemleri ile imalat sektörlerinin performansları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Performance analysis is defined as a process of collecting, analyzing, and reporting data systematically and regularly for a business to monitor its sources it has used, products and services it has produced, and the results it gained. For operators, it means quantitative expression of actions which are performed by a business or maintained in a program. In this study, performances of manufacture sectors are analyzed by the methods of TOPSIS and ELECTRE. This study is consisted of three main parts. In the first part, theoretic information is given as to definition of performance analysis, related terminology, financial analysis and its methods, and main ratios with financial analysis indicators. In the second part, theoretical information is given regarding definitions of TOPSIS and ELECTRE methods, which are used for measuring performance and this study is mainly based, their formation steps and application areas. The third part constitutes application part of the study. In this part, performances of manufacture sectors are analyzed via TOPSIS and ELECTRE methods by using the data of the manufacture sectors which Central Bank of The Republic of Turkey analyzed in the years of 2009-2011.