Yahya Kemal Beyatlı'da kültür ve din ilişkisi
According to Yahya Kemal Beyatlı relationship between culture and religion
  1. Tez No: 369044
  2. Yazar: MELEK KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJDET DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Yahya Kemal, Kültür, Din, Medeniyet, Yahya Kemal, Culture, Religion, Civilization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yahya Kemal, Türk kültürünün önde gelen simalarından biridir. Onu farklı kılan hususlardan biri kültürüne ve dinine olan büyük ilgisidir. O, bu farklılığını şiirlerine de yansıtmış, şiirlerinde kültürel ve dinî unsurları başarılı bir şekilde işlemiştir. Bu nedenle Yahya Kemal'in eserlerinin kültür ve din ilişkisi çerçevesinde ele alınması son derece önemlidir. Buradan hareketle çalışmamızda imkânlar ölçüsünde ana hatlarıyla Yahya Kemal'de kültür ve din ilişkisi üzerinde durulmuştur. Ayrıca çalışmamızda, kültürüne ve dinine büyük önem veren Yahya Kemal'in şiirlerinde kültürel özellikler ve dinî unsurlar ile ilgili görüşleri yer almıştır. Bu çalışma; üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Yahya Kemal'in hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, kültür ve din kavramları açıklanarak bu iki kavram arasındaki ilişkiye değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Yahya Kemal'in kültür ve din anlayışı açıklanarak, şairin din anlayışını oluşturan unsurlar; ezan, namaz, cami, kader ve ölüm gibi kavramlar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Yahya Kemal has been one of the foremost personages in Turkish culture. The fact making him different is his attention to his culture and religion. He handles this distinction on his poems successfully. İn this way it's so important to examine his Works via culture and religion relationship. İt's played up on the relationship between culture and religion of Yahya Kemal's Works on our study. By means of the facilities we have. Having said that there are cultural characteristics and religious elements. This work has three divisions. On the first part it's mentioned about Yahya Kemal's lifetime and his Works. On the last, the third, it's mentioned about Yahya Kemal's culture and religion perspective via his intelligence on religion with the elements; azan, prayer, mosque, destiny and death.