Zihinsel engelli çocuklara sahip ailelerde problem çözme ve dini başaçıkma
Problem solving and religious coping of families having mentally retarded children
  1. Tez No: 369046
  2. Yazar: FUAT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Problem çözme, dini başaçıkma, zihinsel engelli çocuklara sahip aile, Problem solving, Religious Coping, Families with mentally retarded children
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Anne-babaların çocuk yetiştirme hususunda karşılaştıkları sıkıntılarla, başaçıkma sürecinde kullanmış oldukları yollar problemlerinin üstesinden gelmelerini olumlu ya da olumsuz olarak etkiler. Araştırmamızın konusunu, zihinsel engelli çocuk sahibi ailelerde problem çözme ile dini başa çıkma arasındaki ilişki oluşturmaktadır. Bu çerçevede araştırmada cinsiyet, yaş, eğitim ve gelir düzeyi, din eğitimi alıp almama, algılanan dindarlık düzeyi, eşle birlikte ya da ayrı yaşama, sahip olunan çocuk sayısı, çalışma durumu gibi değişkenler, engelli çocuk sahibi bireylerin problem çözme becerileri ve dini başaçıkma tutumları üzerindeki etkileri incelenecektir. Araştırmamızda zihinsel engelli çocuklara sahip ailelerin problem çözme düzeyini ölçmek için“Problem Çözme Envanteri”, dini başaçıkma düzeyini ölçmek için de“Dini Başaçıkma Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma, 2011-2012 Eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Denizli ili merkezin de öğrenim gören zihinsel engelli öğrencilerin, yaşları 19-65 arasında değişin anne-babaları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Din eğitimi alma durumu hem olumlu hem olumsuz dini başaçıkma tarzlarını etkileyen önemli bir faktördür. Din eğitimi hiç almayandan çok alanlara doğru gittikçe olumlu dini başaçıkma tutumları yükselmektedir. Din eğitimi almayanlar, olumsuz dini başaçıkma becerilerini diğerlerine göre daha fazla kullanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Parents coping with the problems encountered in child-rearing issues that they have used in the process of overcoming the problems of roads as positive or negative effects. The topic of our research is taken from the relationship between religious coping with problem solving in the family that has got mentally retarded child. The effects of some changeable; sexuality, age, education, level of income, taking or not taking religion education, level of religiosity, being married or widow, number of children, job condition are examinated carefully about the problem solving skill of the member that has got mentally retarded children and the manner of religious coping. In this research the parents that have got mentally retarded children is measured the level of problem solving“inventory of problem solving”for measuring religious coping“measure styles of religious coping”are used. İnvestigation is made on mentally retarded student whose parents ages change between 19-65, educate in the centre of Denizli in 2011-2012 spring term, academic year. Receive religious education both positive and negative religious coping styles status is an important factor affecting. Never received religious education from the very positive religious coping attitudes towards the areas are rising steadily. Who receive religious education, negative religious coping skills more than others are using.