A comparative analysis of motifs between White Teeth by Zadie Smith and Honour by Elif Shafak
Zadie Smith'in 'İnci Gibi Dişler', Elif Şafak'ın 'İskender' adlı romanlarında motiflerin karşılaştırılmalı analizi
- Tez No: 369047
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Elif Şafak, Zadie Smith, İskender, İnci Gibi Dişler, Çok kültürlülük, Kimlik, Din Algısı, Elif Shafak, Zadie Smith, Honour, White Teeth, Multiculturalism, Identity, the Perception of Religion
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Üç ana bölümden oluşan bu araştırmada; Türk yazar Elif Şafak?ın İskender ve Jamaika kökenli İngiliz yazar Zadie Smith'in İnci Gibi Dişler adlı romanlarında motif karşılaştırılması yapılmıştır. Her iki roman da orijinal dilleri olan İngilizce nüshaları ile araştırılıp incelenmiştir. Birinci bölümde esas olarak çok kültürlülük ve alt dalları, ikinci bölümde kimlik, kimlik çeşitleri ve kimlik krizi, üçüncü bölümde ise din ve din algısı bütün yönleriyle ele alınarak mukayese edilmiştir. Her iki roman da yazarların etnik kökenleri dolayısıyla çok geniş bir çok kültürlülük malzemesine sahiptir. Postkoloniyal dönem yazarlarında sıkça rastlanan kimlik ve kimlik sorunsalı yine karşılaştırma öğesi sunmaktadır. Din ve din algısı ise postkoloniyal yazarların en sevdiği motiflerden birisi olup her iki romanda da yoğun bir şekilde ele alınmıştır. İki farklı kültür coğrafyasında popüler iki kadın yazarının romanları arasında karşılaştırmalı edebiyat parametreleriyle yapılan bu inceleme sonucunda; farklı hususların benzer yönlerden daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Romanları edebi yönleriyle değerlendirecek olursak; Zadie Smith?in İnci Gibi Dişler?in İskender?e oranla biraz daha nitelikli olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The present study deals with the comparative analysis of motifs in Honour by the Turkish writer, Elif Shafak and White Teeth by the Jamaican-English writer, Zadie Smith. This study comprise three main chapters. The English versions of both novels have been examined. Multiculturalism and its subsections in the first chapter, identity, its kinds and identity crisis in the second chapter, religion and the perception of religion in the third chapter have been compared thoroughly. Due to their ethnic roots both writers have multicultural elements in their books. Identity and the problem of identity, quite common in the periods of postcolonial writers, have offered a rich comparison item in the comparative literature. Religion and the perception of religion as one of the favorite motifs of postcolonial writers has been intensively discussed. It is concluded that differences surpass similarities between two popular women writers? novels as a result of the parameters of comparative literature review. When we evaluate literary aspects of the novels, we can say that Zadie Smith?s White Teeth is a little more qualified than Elif Shafak?s Honour.