Hastane çalışanlarının örgütsel değişime bakış açılarının incelenmesi: Afyonkarahisar ili örneği
Examination of viewpoints of hospital personnel about organizational change: A case study of Afyonkarahisar province
- Tez No: 369082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELMA KEKLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Örgüt, Örgütsel Değişim, Change, Organization, Organizational Change
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Dünyada her geçen gün farklı alanlarda değişimler ve dönüşümler yaşanmaktadır. Özellikle bilimsel ve teknolojik alanda yaşanan değişimler örgütleri de belli oranlarda etkilemektedir. Bu değişimlerden fazlasıyla etkilenen örgütlerden biri de sağlık kurumlarıdır. Bu çalışma, hastanelerde çalışan bireylerin örgütsel değişime bakış açılarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç çerçevesinde Afyonkarahisar ilinde bulunan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi ve Özel Fuar Hastanesinde çalışan 259 kişiye anket uygulanmıştır. Anketler yoluyla elde edilen veriler SPSS 21.0 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans ve faktör analizlerinden yararlanılmıştır. Anketten elde edilen verilere göre, her iki kurum çalışanları da değişimin daha çok hasta ve hasta yakınlarının kaliteli hizmet alması amacıyla yapıldığını ve değişimlerin çoğunlukla hizmet içi eğitimler vasıtasıyla öğrenildiğini belirtmişlerdir. Devlet hastanesinde çalışanlar kurumlarında daha çok hastane içi prosedür değişimi (%58,7) olduğunu; özel hastane çalışanları ise, kurumlarında daha çok personel değişimi (%62,1) olduğunu belirtmişlerdir. Değişime direnç değerlendirildiğinde; devlet hastanesinde değişime karşı olunduğunu sözlü olarak ifade etmek (%48,8) daha sıklıkla görülmekte iken, özel hastanede değişime karşı direncin göstergesi olarak işten ayrılmak (%74,1) daha yaygın görülen bir davranış halidir. Her iki kurum çalışanlarının yarısından fazlası, kurumlarında otokratik bir yönetimin bulunduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Around the world every day changes and transformations experienced in different fields. In particular, the changes in scientific and technological fields at a certain rate also affects the organizations. One of the organizations strongly influenced by changes is health care institutions. This study is conducted to examine the perspectives of hospital personnnel about organizational change. For this purpose, in the province of Afyonkarahisar Afyonkarahisar State Hospital and the Private Fuar Hospital personnel, totally 259, are given questionnaires. The data obtained from the surveys were analyzed with SPSS 21.0 software. In the evaluation of data frequency and factor analysis were used. According to the data obtained from the questionnaire, employees at both institutions stated that the aim of the changes are giving quality service to patients and to their relatives. Also both institutions personnel said that they are informed about the changes by in service training. The personnel working in the state hospital stated that mostly procedural changes are occurred in their hospital (%58,7). On the other hand private hospital's personnel stated that personnel change are mostly occurred in their hospital (%62,1). Considering the resistance to change, in the state institutions to express resistance verbally (%48,8) more frequently observed, while resistance to change in private institution is demonstrated by leaving the jop (%74,1). More than half of the personnels in both institutions, expressed that their is autocratic management in their hospitals. employees of both institutions, institutions have expressed an autocratic government.