Sosyolojik açıdan Tahtacı grupların araştırılması (Muğla örneği)
Investigation of Tahtaci groups wi̇th soci̇ologi̇cal perspecti̇ve (The case of Muğla)
- Tez No: 369089
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kimlik, Din, Alevilik, Tahtacı, Etniklik, Culture, Identity, Religion, Alevism, Tahtacı, Ethnicity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Tahtacılar (Türkmen Alevileri) , XIX. yüzyıldan beri, giderek artan bir şekilde bilim adamları, gezginler ve derlemecilerin dikkatini çekmiştir. Seyahatnamelerde, raporlarda, bilimsel araştırmalarda-çalışmalarda, derlemelerde bazen kısa, ama öz; bazen uzun ve detaylı, kısmen de yüzeysel olarak yer almış, bir etnik ve dinî topluluktur. Bu bakımdan Tahtacılara Türkmen“Alevî”topluluk denmektedir. Tahtacılara grup kimliğini veren her ne kadar uğraştıkları meslek gibi görünse de burada asıl olan Aleviliktir. Günümüzde tahtacıların Adana, İçel, Antalya, Aydın, Balıkesir, Edremit, Manisa, Isparta, Muğla, Denizli, İzmir, Gaziantep şehirlerinde yaşadıkları bilinmektedir. Bu çalışmada amaç Muğla'da yaşayan Tahtacı grupların gerek dini gerekse de etnik kimliklerini ne kadar benimsediklerini buna bağlı olarak geleneklerini ve kültürlerini günümüzde ne kadar yaşattıklarını tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
Tahtacılar (Turkoman Alevis) XIX. since the eighteenth century, attracted the attention of an increasing number of different scientists, travelers and collector. In travelogues, reports, scientific research-s tudies, compilation they have taken place on, that sometimes soon, but the essence, sometimes long and detailed , the surface of an ethnic and religious community. In this regard, we can say“Alevi”community instead of Tahtacı. Although the profession seem to give group identity to Tahtacı, in fact Alevism give identity them. Today Turkoman Alevis is known that live Adana, İçel, Antalya, Aydın, Balıkesir, Edremit, Manisa, Isparta, Muğla, Denizli, İzmir, Gaziantep. The purpose of the study determine that how Tahtacı adopt identity which are religious and ethnic identities in Mugla accordingly, today how much they keep alive their traditions and culture.