Bozahmetli Yörük Aşireti üzerine sosyolojik bir araştırma
A si̇ci̇ologi̇cal research on Bozahmetli̇ Yoruk Tri̇be
- Tez No: 393095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN ÖZENSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bozahmetli, Yörük, Türkmen, Aydınlı, Göçebe, Konargöçer, Aşiret, Tahtacı, Göçer, Evlad-ı Fatihan, Bozahmetli, Yörük, Türkmen, Aydınlı, Göçebe (Nomad), Konargöçer (Migrant), Aşiret (Tribe), Tahtacı (Woodworker), Göçer (Itenerant), Evlad-ı Fatihan (Descendents of Conquerors)
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Türk tarihinin son bin yılına damga vuran Oğuz boyları, önce Anadolu Selçuklu Devleti, Karakoyunlu ve Akkoyunlu devletleri ile Anadolu beyliklerinin oluşmasını sağlamış, ardından cihan şümul Osmanlı İmparatorluğunu kurmuş, son olarak da genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında başrol oynamışlardır. Bozahmetli Yörük Aşireti'nin ise Oğuzların Yıva boyundan oldukları, on birinci yüzyıldan itibaren Anadolu'ya gelerek Orta ve Batı Toroslarda kendilerine yer edindikleri düşünülmektedir. Aşiret, günümüzde Antalya ve Konya il sınırları içerisinde bulunan Manavgat-Seydişehir bölgesinde yoğun olarak yaşamaktadır. Yapmış olduğumuz bu saha araştırmasında, kaybolmaya yüz tutmuş olan Yörük kültürüne küçük bir katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu çerçevede mülakat ve katılımlı gözlem tekniği kullanılarak yapılan bu araştırmada, Bozahmetli Yörük Aşireti sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik açıdan ele alınmıştır. Araştırma süresince hem yerleşik hem de göçebe hayatı devam ettiren aşiret üyeleri ile yüz yüze yapılan görüşmeler gerek ses kayıt cihazı gerekse fotoğraf makinesi ile kayıt altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Oghuz tribes, who have put their stamp on the past thousand years of the Turkish history, first ensured that Anatolian Selcuk Satate, Karakoyunlu and Akkoyunlu states and Anatolian Principalities, and then established the global Ottoman Empire, and finally played the lead role in the foundation of the young Turkish Republic. The Bozahmetli Yörük Aşireti (a nomadic tribe), descended from the Yiva clan of the Oghuz tribe, is thought to have settled in Central and Asian Taurus Mountains, having arrived in Anatolia from the 11th century onward. Today, they live predominantly in the Manavgat-Seydişehir area within the borders of the provinces of Antalya and Konya. In this field work, which we conducted, we aimed to make a modest contribution to the almost extinct Yörük culture. Within this framework, the study, which was implemented using the in-depth interview technique, dealt with the Bozahmetli Yörük Aşireti (tribe) from a socio-cultural and economic perspective. The face-to-face interviews, which were conducted during the study with the members of the tribe who led both a settled and a nomadic lifestyle, were recorded using a voice recorder and a camera.